Ucraina: Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2022 213 afişări

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis sâmbătă în Mariupol, în Ucraina, potrivit colegilor şi rapoartelor media, citate de Reuters.

Ucraina: Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

"Prietenul nostru participant la Artdocfest, regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi", a declarat pe Facebook regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest.

Kvedaravicius era cunoscut, printre alte lucrări, pentru documentarul său "Mariupolis", care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2016. Filmat în Mariupol, filmul este portretul unui oraş ucrainean aflat sub asediu, cu o voinţă puternică de a trăi. Portul strategic se află în regiunea separatistă Doneţk, învecinată cu Rusia, unde luptătorii pro-ruşi se luptă cu forţele ucrainene din 2014.

Acum, Mariupol, încercuit de la scurt timp după invazia rusă din 24 februarie, este principala ţintă a Moscovei în Donbasul ucrainean, regiunea sud-estică care include zonele separatiste Doneţk şi Luhansk. Zeci de mii de persoane sunt blocate în oraş, cu acces redus la alimente şi apă.

"Mariupolis" a fost prezentat de Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Kvedaravicius s-a născut în 1976, a studiat la Universitatea din Vilnius şi a obţinut o diplomă în antropologie socială la Universitatea din Cambridge, potrivit postului public lituanian LRT.

Radiodifuzorul, care a relatat şi el moartea lui Kvedaravicius, a precizat că aceasta nu a fost confirmată încă în mod oficial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mariupol,
regizor,
deces

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.