TURISM: Traseul investitiilor se modifica dupa gusturile turistilor

Postat la 06 martie 2007 1 afişăre

Harta celor mai cautate destinatii interne de turism se schimba, iar odata cu ea si modul in care proprietarii de hoteluri isi organizeaza tintele pe hartile cu investitii.

Harta celor mai cautate destinatii interne de turism se schimba, iar odata cu ea si modul in care proprietarii de hoteluri isi organizeaza tintele pe hartile cu investitii.

 

La zece ani dupa ce s-a implicat in afaceri din zona turismului, omul de afaceri George Copos considera investitiile pe care le-a facut in Poiana Brasov si la mare, in statiunea Eforie Nord, o greseala: "Daca as fi cu zece ani in urma si cu mintea de acum, as construi un hotel nu asa de mare la Eforie Nord si nu as investi la Poiana Brasov" (hotelul Europa din Eforie Nord are 222 camere, cel mai mare centru de spa de pe litoral si un centru de iahting, n.red.).

 

Fostul vicepremier isi motiveaza afirmatia prin faptul ca atunci cand a intrat cu aceste doua hoteluri, piata turistica din Romania era intr-unul din cele mai proaste momente (perioada dintre jumatatea anilor ’90 si anii 2001-2002 nefiind tocmai profitabila pentru hotelieri), iar in ultimii ani, cand piata s-a redresat, sunt locuri mult mai interesante in care turistii sa mearga, atat in strainatate, cat si in Romania. "Daca pe litoral atragem turisti aproape tot anul datorita spa-ului, la munte nu e chiar la fel", mai spune George Copos.

 

Conform datelor referitoare la numarul de turisti (atat romani, cat si straini) care au vizitat zonele turistice din Romania in ultimul an, "reginele" turismului romanesc nu mai sunt cele de altadata, mai precis pe litoral sau pe Valea Prahovei. Desi Constanta se afla inca in fruntea numarului de innoptari in primele 11 luni ale anului trecut (cu 3,7 milioane de turisti), operatorii din turism spun ca obiceiurile in materie de mers pe litoral s-au schimbat: "In structura innoptarilor de pe litoral sunt doua tendinte mari: turismul de weekend (gradul de ocupare ajunge in weekenduri la 100%, in timp ce gradul constant de ocupare pe tot litoralul e in jur de 70%) si turismul prin sindicate (in special din domeniile invatamant, medical, energie), care ocupa foarte mare parte din hotelurile sub 3 stele", spune Dragos Raducan, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si director al agentiei de turism Magest Travel. In privinta turismului de pe Valea Prahovei, acesta este intretinut de relativa apropiere fata de Bucuresti, care inlesneste in primul rand excursiile scurte, de weekend. Conform Institutului National de Statistica (INS), 65% dintre vacantele petrecute la hoteluri, pensiuni sau case de vacanta din tara au loc pe o perioada de 1-3 zile, iar peste 75% dintre acestea sunt organizate pe cont propriu.

 

Alaturi de Constanta, pe lista celor mai solicitate zone de catre turisti au urcat judetele Valcea si Bihor, cu innoptari de peste 1 milion de turisti. "Aceste doua zone reprezinta noii poli turistici ai Romaniei, carora li se alatura judetele din Moldova, cu o crestere foarte buna in ultimii doi ani", spune Roxana Balcescu, director executiv al agentiei CMB Travel, care vinde de cativa ani si destinatii de agroturism.

 

Valcea si Bihorul sunt, pe langa cele mai cautate zone montane, si cele unde numarul turistilor depaseste numarul locuitorilor. "Dincolo de avantajul economic (insemnand ca judetul respectiv are venituri bune din turism), doi turisti si ceva la un locuitor inseamna intai de toate ca zona nu este exclusiv una turistica (cum se intampla cu litoralul sau statiunile izolate) si ca la noi in tara merge foarte bine turismul cu cazari la pensiuni si hoteluri in zone semituristice", spune Dragos Raducan. Pe langa ca se afla in regiuni montane cautate de turisti (de interes fiind pesterile sau drumetiile), Valcea si Bihor mai au si avantajul turismului balneo, cu statiuni de profil (Baile Felix, Baile Olanesti, Baile Govora si Calimanesti-Caciulata).

 

Interesul crescut pentru zona din sud-vestul tarii a dus la dezvoltarea investitiilor de profil in zona: la baile Calimanesti-Caciulata au mai fost renovate total doua hoteluri si a mai fost construit unul nou, la Voineasa s-au construit numai in ultimul an 24 de pensiuni agroturistice, iar un investitor care se gandeste sa paraseasca din acest an litoralul planuieste dezvoltarea unui complex turistic in zona Manastirii Tismana.

 

Cresterea zonei a atras si lanturi internationale. Cunoscut pentru nonconformismul cu care a afiliat hoteluri in cele mai neasteptate colturi ale Romaniei, Malin Malineanu, directorul de dezvoltare al lantului Best Western in Romania, a intrat cu al optulea Best Western din Romania in Resita, afiliind Rogge Hotel (40 de camere). "Cred ca e mai bine sa te asezi intr-o zona pe care o consideri cu potential si sa ajungi un magnet pentru oricine vine acolo decat sa te duci intr-o piata matura", spune Malin Malineanu, admitand totusi ca, pana acum, cel mai profitabil hotel afiliat Best Western ramane tot Parc Bucuresti, care a atras anul trecut o treime din cifra de afaceri a lantului, de 12 milioane de euro.

 

Unde este Valea Prahovei, cea mai cautata zona turistica montana, in aceasta ecuatie? Prima explicatie pentru faptul ca zona Valea Prahovei nu este in topul primelor trei, ca numar de innoptari turistice, ar fi ca lantul de statiuni de acolo este impartit intre doua judete, Prahova si Brasov. Chiar si asa insa, numarul de turisti veniti in zona in total (aproximativ 1,5 milioane) nu ajunge sa reprezinte dublul populatiei (aproximativ 1,3 milioane). Aceasta cu toate ca muntii mai inalti si amenajarea mai multor partii si instalatii de telescaun decat in alte parti ale tarii ar asigura suficiente innoptari pe tot parcursul anului.

 

Datele INS arata ca distributia numarului de innoptari este relativ egala pentru toate perioadele anului: gradul de ocupare mediu al statiunilor de pe Valea Prahovei este de 63% in fiecare luna din an, iar cel al hotelurilor, respectiv al pensiunilor din Bihor este de 76%, tot pe parcursul intregului an.  Prezenta cu un numar de peste 400.000 de turisti a Covasnei printre primele zece judete cele mai ocupate din punct de vedere turistic are, dincolo de explicatia numarului mare de statiuni balneo din regiune, si o explicatie culturala: numarul mare de maghiari care locuiesc acolo atrage multi turisti din Ungaria; o parte din ei vin sa isi vada rudele si apoi stau cateva zile (doua sau trei) in vacanta acolo, ceilalti vin aici pur si simplu fiindca au de-a face cu destinatii mai ieftine decat in tara lor, dar unde pot sa-si vorbeasca limba la fel ca acasa.

 

Concluzia, trasa de KPMG Ungaria, autorii studiului "Romania perceputa de Ungaria ca destinatie turistica, 2006", arata ca Romania reprezinta a doua optiune de vacanta pentru maghiari, cu 29% dintre optiuni, dupa Austria, cu 30%.

 

Romania este atractiva si pentru vacantele de vara ale maghiarilor, cu 12% dintre optiuni, pe locul al saselea dupa Italia, Croatia, Austria, Bulgaria si Grecia. Iar tendintele de dezvoltare a turismului si in nord-estul tarii au inceput tot cu maghiarii, care sunt, alaturi de germani si austrieci, cei mai ferventi vizitatori ai zonelor precum Lacu Rosu sau ai manastirilor din Neamt si Bucovina.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/turism-traseul-investitiilor-se-modifica-dupa-gusturile-turistilor-1008418
1008418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.