Turcia şi-a schimbat oficial numele. Anunţul a fost făcut de ministrul turc de Externe şi ONU

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 02 iunie 2022 415 afişări

Turcia şi-a schimbat oficial numele. Anunţul a fost făcut de ministrul turc de Externe şi ONU

Agenţia Anadolu a precizat că Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat primirea scrisorii miercuri târziu. Agenţia l-a citat pe Dujarric spunând că schimbarea numelui a intrat în vigoare "din momentul" în care a fost primită scrisoarea, notează AP.

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a făcut presiuni pentru ca numele Turcia, recunoscut la nivel internaţional, să fie schimbat în "Türkiye", aşa cum este scris şi pronunţat în limba turcă. Ţara s-a numit "Türkiye" după declararea independenţei sale, în 1923.

În decembrie, Erdogan a ordonat utilizarea lui "Türkiye" pentru a reprezenta mai bine cultura şi valorile turceşti, cerând inclusiv ca pe produsele exportate să se folosească "Made in Türkiye" în loc de "Made in Turkey". Ministerele turceşti au început să folosească "Türkiye" în documentele oficiale.

La începutul acestui an, guvernul a lansat, de asemenea, un videoclip promoţional ca parte a încercărilor sale de a-şi schimba numele în limba engleză. Videoclipul arată turişti din întreaga lume spunând "Hello Türkiye" în destinaţii celebre.

Direcţia de comunicare a preşedinţiei turce a declarat că a lansat această campanie "pentru a promova mai eficient utilizarea lui "Türkiye" ca nume naţional şi internaţional al ţării pe platformele internaţionale".

Radiodifuzorul de stat turc de limbă engleză TRT World a trecut la utilizarea cuvântului "Türkiye", deşi cuvântul "Turcia" se strecoară de către prezentatorii care încă încearcă să se obişnuiască cu schimbarea.

TRT World a explicat decizia într-un articol de la începutul acestui an, spunând că dacă se caută pe Google "Turkey" apare "un set confuz de imagini, articole şi definiţii de dicţionar care confundă ţara cu Meleagris - cunoscut şi sub numele de curcan, o pasăre mare originară din America de Nord - care este renumită pentru că este servită în meniurile de Crăciun sau la mesele de Ziua Recunoştinţei".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
nume,
schimbare,
onu,
erdogan,
scrisoare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.