Turcan: Talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 martie 2021 47 afişări

Talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar, anunţă Raluca Turcan: „Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară”.

Turcan: Talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar

„Din 15 martie, am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar”, anunţă Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă: „Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară cu Poşta Română care nu respecta de 15 ani o obligaţie contractuală: în baza unui contract existent şi a unei plăţi de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov, pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”.

Conform legislaţiei, toţi pensionarii trebuie să primească un talon de pensie. Pentru cei care încasează drepturile de pensie la domiciliu se emite talonul de culoare roşie, ca document de plată, iar pentru cei care au optat să primească pensia prin bancă se emite talonul mov, care este documentul de informare cu privire la sumele care se achită în cont.

„Necunoaşterea prevederilor contractuale de către factorii poştali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile printr-un act adiţional semnat între Casa Naţională de Pensii Publice şi Compania Naţională Poşta Română la Convenţia-Cadru încheiată în anul 2003. Prin aceasta Convenţie se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poştali, putând fi returnate Caselor de Pensii doar după 24 de luni de la data emiterii”, transmite Turcan.

Casa Naţională de Pensii Publice a notificat, la începutul acestui an, Compania Naţionala Poşta Română asupra faptului că între 2 – 10% din taloanele mov care trebuie distribuite la domiciliu erau returnate caselor de pensii, deşi între cele două instituţii exista o convenţie-cadru în baza căreia serviciul de distribuţie a acestor taloane era plătit: „Practic, aproximativ 30.000 de taloane nu erau distribuite lunar la domiciliu şi pensionarii erau nevoiţi să le ridice ulterior de la ghişeele caselor de pensii, unde erau returnate de Poşta Română, deşi Casa Naţională de Pensii Publice plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
talonul mov,
pensionari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.