Turcan: Stagiul minim de cotizare pentru pensie rămâne de 15 ani. Vârsta la care se pot pensiona românii

Postat la 03 iunie 2021 927 afişări

Turcan: Stagiul minim de cotizare pentru pensie rămâne de 15 ani. Vârsta la care se pot pensiona românii

Raluca Turcan a declarat, miercuri seara, că stagiul minim de cotizare pentru pensie trebuie să rămână de 15 ani. Ministrul Muncii a spus şi ce se întâmplă cu vârsta de pensionare.

Raluca Turcan a spus, miercuri seara, la Digi 24, că stagiul minim de cotizare e important să rămână 15 ani minimum, pentru că în România sunt 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei.

„Pentru a o accesa (pensia minimă – n.r.), au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea, pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include şi indicele de corecţie”, a spus ministrul Muncii.

Pentru cei care nu îndeplinesc stagiul minim de 15 ani, a fost creată oportunitatea cumpărării de vechime pentru a putea accesa, la vârsta de pensionare, pensia minimă socială. Un român poate cumpăra maxim 6 ani de zile.

Turcan a lămurit şi ce se întâmplă cu eliminarea indicelui de corecţie, despre care s-a spus că odată eliminat ar putea duce la scăderea pensiei.

„Acest indice de corecţie se va regăsi într-o nou formulă de recalculare. În momentul de faţă, indicele de corecţie este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensie, după care, când au trecut contribuţiile de la angajator la angajat acest indice de corecţie a explodat şi am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensie în care oameni angajaţi în zile diferite doar pentru că au avut un indice de corecţie diferit au beneficiat şi de pensii cu 40% mai mari unii faţă de alţii în condiţii egale”, a explicat Turcan.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensie,
minim

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.