Turcan, despre evaluarea dosarelor de pensii: S-au strecurat erori

Autor: Laura Buciu Postat la 21 aprilie 2021 236 afişări

Ministrul Muncii, Raluca Turcan anunţă că în primele două etape de evaluare a dosarelor de pensii au fost încheiate şi au fost finalizate 202.000 de dosare din cele aproximativ 250.000 verificate. „S-au strecurat erori şi o parte din dosare trebuie reevaluate”, spune ministrul.

Turcan, despre evaluarea dosarelor de pensii: S-au strecurat erori

Turcan a scris, miercuri, pe Facebook, că primele două etape de evaluare a dosarelor de pensii au fost încheiate şi au fost finalizate 202.000 de dosare din cele aproximativ 250.000 verificate.

„Pentru că s-au strecurat unele erori şi parte din dosare trebuie reevaluate, i-am rugat astăzi (miercuri – n.r.) pe directorii caselor judeţene de pensii să trateze cu maximă seriozitate acest proces, pentru că este foarte important ca în format electronic să apară toţi indicatorii cu valoare de contributivitate în calculul pensiilor, astfel încât recalcularea să reflecte toată activitatea contributivă pe care oamenii au avut-o”, a spus ministrul.

De asemenea, Turcan le-a transmis directorilor caselor de pensii că există deja un draft al unei ordonanţe de urgenţă, prin care să suplimenteze pe perioadă determinată personalul caselor judeţene de pensii în acest proces de evaluare.

„Noi estimăm că ar fi nevoie de suplimentarea cu 1.000-1.500 persoane şi estimăm că procesul de recrutare va începe în aproximativ 2 luni. Un alt aspect care va fi stabilit prin această ordonanţă de urgenţă se referă la remunerarea personalului angrenat în acest proces de evaluare. Sunt angajaţi din casele de pensii care şi-au dublat activitatea şi ei trebuie stimulaţi. Avem nevoie de o matrice exactă a modului în care să aşezăm stimulentele pe care le vom acorda personalului implicat în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, însă trebuie acordate diferenţiat, în funcţie de gradul de implicare a fiecărui angajat”, a spus Raluca Turcan.

În cadrul întâlnirii cu directorii caselor de pensii a fost evaluat şi stadiul calculării dosarelor naţionale şi internaţionale de pensii, astfel încât să nu existe întârzieri.

„Pe dosarele naţionale de pensii avem un progres semnificativ: de la restanţe de 20.000 dosare am ajuns la o restanţă de doar 54 dosare care au termenul de 45 de zile depăşit. În cazul pensiilor internaţionale lucrurile arată mai bine, însă mai avem o restanţă de 2.400 dosare, 1.500 dintre acestea fiind în relaţia cu Italia”, afirmă Turcan.

În acest context, conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice va avea o întâlnire on-line cu autorităţile din Italia, astfel încât să avanseze şi pe această parte de calcul a dosarelor internaţionale de pensii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
pensie,
eroare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.