Tribunalul Cluj, amendă pentru Orban pentru că l-a repus în funcţie pe subprefect

Autor: Laura Buciu Postat la 12 noiembrie 2020 115 afişări

Tribunalul Cluj a admis, joi, cererea fostului prefect al Clujului Györke Zoltán, care a obţinut în instanţă repunerea în funcţie şi a decis obligarea primului ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.

Tribunalul Cluj, amendă pentru Orban pentru că l-a repus în funcţie pe subprefect

Györke Zoltán a transmis că Tribunalul Cluj a admis cererea sa şi a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.

„Instanţa a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentinţa Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curţii de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, spune Györke Zoltán.

Acesta i-a trimis, în luna august, şi preşedintelui Klaus Iohannis un memoriu prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătoreşti de către Guvernul României şi l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile.

„Nu am primit răspuns cu privire la soluţia adoptată. Aşa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenţiei Europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătoreşti definitive. În consecinţă, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătoreşti”, a mai spus Györke Zoltán.

Fostul subprefect de Cluj, Györke Zoltán, a anunţat în 16 iulie că a câştigat procesul cu Guvernul şi va reveni în funcţie.

La trei luni de la decizia instanţei, Guvernul nu a adoptat o prevedere legislativă de numire în funcţie a fostului suprefect.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tribunal,
subprefect,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.