Tot mai multi romani sunt talhariti in plina strada

Postat la 12 martie 2010 14 afişări

Criminalitatea stradala a cunoscut un trend ascendent, in anul 2009 sesizandu-se cu 8% mai multe infractiuni stradale fata de 2008. Datele Ministerului de Interne mai arata ca numarul talhariilor cu autori mascati s-au dublat.

Strada este un loc din ce in ce mai putin sigur pentru oameni. Anul trecut, s-a constat, de asemenea, o crestere a infractionalitatii de talharie prin amenintarea cu arma, tinta predilecta fiind unitatile bancare, casele de schimb si de amanet si factorii postali. Talhariile cu autori mascati aproape s-au dublat, inregistrand o crestere de 93%. De asemenea, infractiunile contra patrimoniului au un trend ascendent, 80% dintre aceste fapte penale fiind reprezentate de infractiunile de furt. In consecinta, si numarul solicitarilor cetatenilor la apelul de urgenta 112 cunoaste o crestere in ultimii ani (aproximativ 900.000 de interventii la astfel de solicitari in anul 2009).

Din evaluarile efectuate, s-a constatat scaderea capacitatii de actiune in strada pentru mentinerea ordinii publice. In anul 2009, Politia Romana a inregistrat cel mai mare deficit de agenti din ultimii cinci ani (11,4% - 4.995 la 31.12.2009), doua treimi dintre acestia regasindu-se in structurile de ordine publica. Mai mult, in ultimii doi ani, peste 1.800 de agenti au migrat din dispozitivele de ordine publica catre alte structuri, in conditiile in care tendinta generala a criminalitatii este de crestere.

In Jandarmeria Romana, 68% din efectiv isi desfasoara activitatea in structuri destinate misiunilor de paza si protectie institutionala si in cele de asigurare a suportului operativ si numai 31,7% din efectiv in structurile destinate misiunilor de ordine publica. "Este nevoie ca acest procent sa se inverseze. Mai putini jandarmi in zona de paza, mai multi jandarmi in strada! Locul jandarmilor este in primul rand in strada, alaturi de politisti, pentru o mai buna acoperire a nevoii de siguranta a cetateanului si comunitatii", se arata in raportul MAI.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
siguranta,
cetateni,
MAI,
raport,
infractiuni,
talharii
/actualitate/tot-mai-multi-romani-sunt-talhariti-in-plina-strada-5740710
5740710
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.