„Too big to fail?“, din nou pe agendă la 13 ani de la falimentul Lehman Brothers. O nouă undă de şoc din China înspăimântă investitorii: colapsul gigantului imobiliar Evergrande, cu datorii mai mari decât PIB-ul României

Autor: Liviu Popescu Postat la 21 septembrie 2021 323 afişări

Cei optimişti văd în zguduirea burselor de la începutul săptămânii o ocazie bună pentru noi achiziţii şi pentru completarea portofoliului, în timp ce alţii consideră că aceasta ar putea fi corecţia mult aşteptată, de 10-15%, şi stau astfel pe poziţii pentru a aştepta preţuri şi mai mici ale acţiunilor.

„Too big to fail?“, din nou pe agendă la 13 ani de la falimentul Lehman Brothers. O nouă undă de şoc din China înspăimântă investitorii: colapsul gigantului imobiliar Evergrande, cu datorii mai mari decât PIB-ul României

► Gigantul imobiliar Evergrande, ale cărui acţiuni s-au prăbuşit cu 85% de la începutul acestui an, are datorii de circa 313 miliarde de dolari şi riscă intrarea în incapacitate de plată

► Spre comparaţie, economia românească produce într-un singur an de circa 250 mld. dolari

► Să fie aceasta corecţia mult aşteptată pe burse sau doar începutul a altceva şi mai periculos?

Cei optimişti văd în zguduirea burselor de la începutul săptămânii o ocazie bună pentru noi achiziţii şi pentru completarea portofoliului, în timp ce alţii consideră că aceasta ar putea fi corecţia mult aşteptată, de 10-15%, şi stau astfel pe poziţii pentru a aştepta preţuri şi mai mici ale acţiunilor.

Cert este însă că atât cei optimişti, cât şi cei pesimişti urmăresc cu mare atenţie unda de şoc pornită din China, acolo unde gigantul imobiliar Evergrande este în faţa unui posibil colaps. Iar întrebarea tuturor, de al cărei răspuns va depinde evoluţia burselor în perioada următoare, este cât de mare va fi efectul de contagiune?

„Posibila insolvenţă a unui colos de pe piaţa imobiliară din China este o ştire care nu poate fi privită cu indiferenţă. Venită într-un moment în care trendul multianual de creştere al pieţelor bursiere continuă fară corecţii semnificative, a oferit investitorilor un motiv real de îngrijorare. Am văzut anumite corecţii bursiere, dar a căror amploare (procentuală) nu este una semnificativă, până în acest moment“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Vorbind despre o companie chineză, un spaţiu economic definit printr-un control semnificativ, nu putem miza puternic pe scenariul unui faliment dezordonat care ar putea agrena într-o spirală negativă întreaga economie şi care are putea contamina evoluţia economiei mondiale, adaugă el. „Mai degrabă putem vedea un avertisment pentru alţi actori economici care şi-ar asuma riscuri prea mari într-un mediu economic al resurselor financiare extrem de ieftine şi mai ales de accesibile. Ca atare posibilităţile de contagiune la nivel global cred că sunt reduse, inclusiv pentru companii din domeniul dezvol­tării imobiliare listate pe piaţa româ­nească“.

Un prim test pentru pieţele de capital va avea loc joi, 23 septembrie, atunci când compania imobiliară, care are datorii de 313 miliarde de dolari, va trebui să ramburseze dobânzi de 84 mil. dolari pentru obligaţiuni scadente în 2022. Spre comparaţie, PIB-ul României, adică valoarea producţiei dintr-un an din economia românească, este de circa 250 miliarde de dolari, aşadar sub datoriile gigantului din China. La bursă însă Evergrande este la pământ cu o prăbuşire de 86% de la începutul acestui an la circa 4 mld. dolari capitalizare.

„Mai degrabă, şanse mai mari pare să aibă, din nou, scenariul în care scăderile să fie rapid recu­perate prin prisma rezervelor, încă semni­ficative, de bani dis­ponibili la nivel global pentru investi­ţii bursiere (şedinţă de marţi de pe pieţele europene tinde să valideze un astfel de scenariu)“.

Ulterior, pe 29 septembrie Evergrande are de plată alte 48 milioane de dolari, ambele tranşe de bonduri intrând în default dacă gigantul imobiliar nu achită la timp datoriile către investitori, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Cum bursa de la Bucureşti este puternic conectată cu tot ceea ce se întâmpla pe plan extern, acolo unde bursele erau ieri pe plus, precum 1,5% pentru DAX, 1,4% CAC40, 1% pentru STOXX600, şi indicele principal BET se aprecia ieri cu circa 1%.

„Nu cred că problemele dezvoltatorului imobiliar Evergrande din China va avea repercusiuni mai departe de piaţă imobiliara din China“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management. „Nu mă aştept la o contagiune nici pe pieţele dezvoltate şi nici pe piaţă imobiliara din Romania“, adaugă el.

„Pe de altă parte este drept că pieţele de acţiuni nu pot susţine la infinit creşterile fabuloase din ultimul an şi jumătate şi vă urma probabil o perioada de normalizare, cu randamente ceva mai reduse şi o volatilitate mai ridicata pe pieţe, însă nu legat de evenimente specifice că acesta, ci mai degrabă de politicile băncilor de retragere treptata a programelor de stimulare şi îndreptarea acestora spre o politica monetara mai restrictiva în următorii ani prin creşterea dobânzilor“, spune Adrian Cojocar

Însă presiunea pe sectorul imobiliar din China, a doua cea mai mare economie la nivel mondial, continuă să crească din cauza problemelor Evergrande. Cele mai recente statistici de la final de augus arată că vânzările de locuinţe din China au scăzut cu aproape 20% an la an într-un mediu cu preţuri scăzute, notează publicaţia britanică The Guardian. De aici şi problemele de lichiditate ale Evergrande.

Un aspect pe care mizează investitorii este că statul chinez nu ar putea să permită intrarea în colaps a uneia dintre perlele sectorului imobiliar.

„Evergrande a iniţiat un val de scăderi la început de săptămână pe bursele din Vest. Ironic este că tocmai bursa din China este în vacanţă, şi se va deschide joi, când vom avea şi scadenţa pentru un împrumut al firmei. Bursele atinseseră deja niveluri înalte, şi este posibil ca orice pretext să fi fost unul potrivit pentru a ajusta din evaluări. Problema poate deveni, într-adevăr, mult mai serioasă dacă nu vom avea vreun răspuns al Beijingului. M-aş aştepta că, deşi dezvoltatorul ar putea să nu fie salvat, să existe un plan comprehensiv pentru limitarea contagiunii, pe care să îl vedem în mai puţin de 30 de zile de la probabila ratare a rambursării unei porţiuni din datoriile firmei“, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România.

Pentru moment, efectul asupra segmentului similar al dezvoltatorilor de la noi este neglijabil, dar investitorii mari sunt cu siguranţă foarte atenţi. O perioadă de observare ar lăsa locul unor posibile ajustări doar în unul din 2 scenarii: dacă nu avem un răspuns rapid pentru a limita efectele unui faliment al Evergrande, sau dacă bursele din SUA şi Europa întră într-o corecţie adâncă, de peste 10% din maxime, adaugă el.

Cartea de vizită a Evergrande

► Fondat în 1996, Evergrande Real Estate Group este al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China în funcţie de vânzări, devenind în 2018 cel mai valoros brand imobiliar din lume.

► Evergrande vinde apartamente pentru cei cu venituri medii iar la final de 2020 avea circa 120.000 de angajaţi. Activele totale ale companiei ajungeau la 306 miliarde de dolari, în timp ce veniturile depăşeau 77 de miliarde de dolari, venitul operaţional atingând circa 9,7 miliarde de dolari.

► Diviziile societăţii includ domenii precum: turism şi entertainment, sănătate, media, finanţe, muzică, sport şi industria automobilă verde.

► Compania de holding a grupului Evergrande este încorporată în Insulele Cayman. Acţiunile societăţii s-au prăbuşit cu peste 85% în ultimul an.

► Fondatorul Evergrande, Xu Jiayin, 63 de ani, este acţionar majoritar, deţinând în prezent funcţia de preşedinte în cadrul companiei.

► Printre acţionarii minoritari ai companiei se numără şi Jack Ma, fondatorul gigantului de e-commerce Alibaba şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
imobiliare,
bursa,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.