Toată lumea stă cu ochii pe curs: Leul se întăreşte pe fondul optimismului pieţelor externe

Postat la 06 februarie 2017 112 afişări

Leul s-a întărit, luni, faţă de euro şi moneda americană în prima zi după ce Guvernul a anunţat că abrogă ordonanţa care a scos românii în stradă. Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România spune că situaţia macroeconomică, dar şi conjunctura favorabilă sunt cauzele care au susţinut leul.

Toată lumea stă cu ochii pe curs: Leul se întăreşte pe fondul optimismului pieţelor externe

Cursul valutar anunţat luni de BNR indică o creştere a monedei naţionale faţă de principalele valute. Astfel, un euro a fost cotat la 4,5095 lei, iar moneda americană la 4,1994 lei.

“Piaţa valutară a avut o abordare mai relaxată începând chiar cu ultimele zile ale săptămânii trecute, de la sesiunea de joi şi vineri. Faţă de acele momente, leul a mai câştigat astăzi teren. Însă nu este o mişcare foarte puternică. Acest lucru înseamnă, de fapt, că pieţele consideră că avantajele poziţionării macro a României sunt de natură a diminua efectele negative ale instabilităţii. Altfel spus, pieţele au ţinut cont de perspectivele macro, pentru că poziţia noastră în regiune, dar şi la nivelul UE, era bună anul trecut .

Premisele anul acesta sunt optimiste, de creştere economică consistentă, în ciuda unui buget prea optimist. Punând în balanţă cu preocupările din plan politic, ele nu au speriat capitalul străini şi nici pe cel autohton astfel încât să ducă la o depreciere accentuată a leului şi la fluctuaţii de dobânzi, cu excepţia situaţiei de la jumătatea săptămânii trecute când am avut un efect intens, dar de scurtă durată. Asta nu ar înseamnă că avem un cec în alb din partea pieţelor globale fiindcă această situaţie se leagă si de o conjunctură în care bursele externe au o tentă optimistă. Iar bursele din Statele Unite sunt la maxime istorice”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
fond,
ochi,
optimism,
anunt,
americana,
analist,
romania,
sef

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.