Teodor Meleşcanu şi-ar putea anunţa demisia de la conducerea MAE

Autor: Catalina Mihai Postat la 18 noiembrie 2014 48 afişări

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-ar putea anunţa demisia, marţi, la opt zile după ce acesta a preluat portofoliul MAE, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Anunţul ar urma să fie făcut în cadrul unei declaraţii de presă care va fi susţinută de Meleşcanu de la ora 10.30, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au precizat sursele citate.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

"Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal", a spus Ponta.

Ministrul Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

"Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot", a precizat, luni, într-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei a ţinut să îşi exprime regretul şi să adreseze scuze faţă de acei cetăţeni români care, "datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot". "Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate", a subliniat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora.

"Evoluţia societăţii româneşti şi dinamica prezenţei românilor în afara graniţelor a depăşit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob", a afirmat Meleşcanu.

Totodată, el a susţinut că Ministerul Afacerilor Externe, în limita competenţelor şi atribuţiilor, "a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate".

În pofida numărului record de votanţi în diaspora - 378.811 - la mai multe secţii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroşi români nu au putut să voteze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MELEŞCANU,
DEMISIE,
/actualitate/teodor-melescanu-si-ar-putea-anunta-demisia-de-la-conducerea-mae-13584615
13584615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.