Temerile legate de recesiune în zona euro cresc pe măsură ce activitatea sectorului de afaceri este din nou în scădere

Postat la 24 august 2022 46 afişări

Temerile legate de recesiune în zona euro cresc pe măsură ce activitatea sectorului de afaceri este din nou în scădere

Activitatea întreprinderilor din zona euro a suferit cea mai mare contracţie din ultimele 18 luni, ca urmare a creşterii preţurilor, a scăderii cererii şi a creşterii stocurilor de bunuri nevândute, potrivit unui sondaj de referinţă realizat în rândul companiilor, ceea ce a sporit temerile privind iminenţa unei recesiuni, conform Financial Times.

Indicele S&P Global a scăzut marţi cu 0,7 puncte, la 49,2, cel mai scăzut nivel din februarie 2021 şi a doua lună consecutivă sub pragul crucial de 50 care separă creşterea de contracţie

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o scădere uşor mai mare. Dar sondajul a subliniat provocările cu care se confruntă economia zonei euro, după ce întreprinderile germane au raportat cea mai mare inversare a activităţii din ultimii doi ani, în timp ce întreprinderile franceze au suferit prima contracţie din ultimele 18 luni.

Andrew Harker, director economic la S&P Global, a declarat că datele “indică o economie în contracţie în trimestrul al treilea”. El a adăugat: “Presiunile legate de costul vieţii înseamnă că redresarea din sectorul serviciilor, după ridicarea restricţiilor legate de pandemie, a dispărut, în timp ce industria manufacturieră a rămas împotmolită în contracţie în luna august.”

Turismul şi serviciile legate de ospitalitate au fost impulsionate în această vară de ridicarea majorităţii restricţiilor privind coronavirusul în Europa, dar beneficiile par să fi fost anulate pentru multe companii de un număr tot mai mare de factori negativi.

Odată ce Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa, a provocat o inflaţie record în zona euro, care a dus la creştera cheltuielilor gospodăriilor şi a lovit investiţiile întreprinderilor, forţând în acelaşi timp Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor şi convingându-i pe mulţi economişti că zona euro se îndreaptă spre recesiune.

“Indicatorii PMI flash din august sugerează că economia zonei euro se află acum în contracţie”, a scris Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, într-o notă adresată clienţilor, adăugând că “BCE va trebui să continue cu înăsprirea monetară chiar dacă economia intră în recesiune”.

Titlurile de stat din zona euro s-au vândut marţi, reflectând convingerea că încetinirea economică nu va fi suficientă pentru a descuraja BCE să majoreze rata de depozit de la zero la 0,5% la şedinţa de luna viitoare. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei a crescut la 3,65%, un maxim al ultimelor două luni.

Comenzile noi pentru întreprinderile din zona euro, atât în sectorul serviciilor, cât şi în cel al producţiei, au scăzut pentru a doua lună consecutiv, potrivit S&P Global, lăsând fabricile să se confrunte cu cea mai mare creştere a stocurilor de produse nevândute din istoria de 25 de ani a sondajului.

“Scăderi deosebit de accentuate ale producţiei au fost observate în categoriile de materiale de bază şi în sectorul auto, dar reduceri au fost înregistrate şi în părţi ale sectorului serviciilor, inclusiv în turism şi recreere şi în sectorul imobiliar”, a precizat institutul.

Reducerea activităţii de afaceri a fost concentrată în principal în Germania şi Franţa, conform sondajului, în timp ce producţia în alte ţări din zona euro a continuat să crească, “deşi doar marginal”.

Indicele PMI pentru Germania a scăzut cu 0,5 puncte la 47,6, un declin uşor mai mic decât se aştepta, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2020, deoarece o scădere bruscă a indicelui serviciilor a compensat o îmbunătăţire în industria de producţie.

“Poate că PIB-ul german nu a scăzut în al doilea trimestru, dar o va face cu siguranţă în al treilea trimestru şi ne îndoim că va putea evita o recesiune tehnică în acest an”, a declarat Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics, într-o notă adresată clienţilor.

Indicele PMI francez a scăzut mai mult decât se aştepta, coborând cu 1,9 puncte până la 49,8, în condiţiile în care activitatea a fost afectată de o încetinire bruscă în sectorul serviciilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
recesiune,
sector,
afaceri,
economie,
activitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.