Târgovişteanul de 27 de ani care face zeci de mii de euro din cămăşi

Autor: Ioana Matei Postat la 31 august 2013 3930 afişări

“Bespoke vine de la “to speak” (a vorbi), din Londra secolului XVII, o perioadă în care stofele de calitate erau rare şI exista o cerere foarte mare pentru acestea”, explică Răzvan Gabriel Ioniţă definiţia termenului care îi descrie afacerea de confecţionare de cămăşi şi costume la comandă.

Târgovişteanul de 27 de ani care face zeci de mii de euro din cămăşi

Gabriel Bespoke a început în 2010, datorită unei necesităţI a antreprenorului: “Îmi era foarte greu să găsesc cămăşi care să se potrivească”. A început să creeze cămăşI la comandă, mai întâI pentru prieteni, dar apoi şI pentru alţI clienţI, după o investiţie de 10.000 de euro. Printre principalele dificultăţI a fost găsirea unui croitor care să facă ce dorea, iar apoi să găsească ţesăturile potrivite. DeşI a căutat în mai multe zone ale ţării, nu a găsit materiale la calitatea la care îşi dorea în România, prin urmare lucrează cu ţesături importate din  Italia, Spania şI Bulgaria. Anul acesta, afacerea a fost extinsă, iar Ioniţă a început să producă şI costume la comandă. Dacă în 2012 au ajuns la o cifră de afaceri de 15.000 de euro, el speră astfel să ajungă anul acesta la 40.000 de euro.

Printre clienţi, antreprenorul identifică două categorii: cei care vin să îşI cumpere haine pentru ocazii speciale şI cei care vin pentru că natura muncii îi obligă să poarte foarte des costum. Ambele categorii îi aduc circa 30 de clienţI lunar, cu venituri medii. Cămăşile pornesc de la un preţ 90 de euro, iar costumele variază între 350 şI 800 de euro, bonul mediu fiind de circa 420 de euro. În general, clienţii vin cu un buget stabilit, dar au existat şI excepţii. Ioniţă îşI aminteşte de un domn “care apare des la televizor” şi care a comandat opt costume la o singură comandă.

Răzvan Gabriel Ioniţă are studii de  inginerie, dar nu a profesat niciodată. După ce a lucrat patru ani în cadrul Tarom şI un an la Serviciul Auto Român, în departamentele de achiziţii ale acestora, a hotărât să se dedice afacerii cu haine bespoke. Nu pentru că avea prea multe comenzi, ci dimpotrivă, “comenzile nu veneau şI asta m-a determinat să renunţ la restul”.

S-a dedicat astfel afacerii cu haine, cu scopul de a-I ajuta pe oameni să se îmbrace bine: ”Să ai o imagine impecabilă înseamnă să te educi, să înţelegi ce te avantajează, să ai suficientă încredere în tine încât să porţI şI haine pe care alţii nu le-ar purta. Dar mai ales, înseamnă să te respecţI pe tine şI pe ceilalţI”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitie,
afaceri,
costume,
calitate
/actualitate/targovisteanul-de-27-de-ani-care-face-zeci-de-mii-de-euro-din-camasi-11284627
11284627
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.