Ţara care a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online”, după ce o vedetă TV s-a sinucis

Autor: Petru Mazilu Postat la 14 iunie 2022 174 afişări

Ţara care a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online”, după ce o vedetă TV s-a sinucis

Japonia înăspreşte pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online" după ce o vedetă de reality TV s-a sinucis, anunţă CNN.

Parlamentul japonez a adoptat luni o lege care prevede ca „insultele online" să fie pedepsite cu închisoarea pentru o perioadă de cel mult un an. Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorării opiniei publice cu privire la hărţuirea cibernetică, provocată de sinuciderea unei vedete de televiziune care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale.

Conform amendamentului introdus în codul penal al ţării, infractorii condamnaţi pentru insulte online pot fi închişi pentru o perioadă de până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o creştere semnificativă faţă de pedepsele existente, detenţie pentru cel mult 30 de zile şi o amendă de până la 75 de dolari.

Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare.

Legea a fost aprobată doar după ce a fost adăugată o prevedere care stabileşte ca legea să fie reexaminată la trei ani de la intrarea sa în vigoare pentru a evalua impactul acesteia asupra libertăţii de exprimare.

Vedeta de reality show Hana Kimura, în vârstă de 22 de ani, cunoscută pentru rolul din serialul Netflix „Terrace House", s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, mulţi japonezi arătând spre abuzurile online cu care s-a confruntat în lunile care au precedat moartea ei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
insulte online,
pedepse,
japonia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.