SUA şi Rusia vor relua comunicaţiile militare, pentru a discuta despre operaţiunile din Siria

Autor: Mihai Draghici Postat la 19 septembrie 2015 110 afişări

Statele Unite sunt pregătite să reia comunicaţiile militare cu Rusia, pe tema operaţiunilor din Siria, anunţă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de site-ul cotidianului The New York Times.

"Preşedintele Statelor Unite crede că discuţiile la nivel militar sunt un viitor pas important. Eu sper că discuţiile vor fi reluate foarte curând", a declarat John Kerry.

"Scopul iniţial al discuţiilor cu Rusia va fi stabilirea unora dintre diversele opţiuni pe care le avem şi să fixăm viitoarele acţiuni în Siria", a subliniat Kerry.

"Statele Unite nu îşi vor modifica principalele obiective stabilite pentru Siria: învingerea reţelei teroriste Stat Islamic şi găsirea unei soluţii politice la conflictul sirian", a explicat şeful diplomaţiei americane.

În urmă cu o săptămână, Rusia a cerut Statelor Unite să reiniţieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării "incidentelor neintenţionate" în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forţele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite coordonează o campanie internaţională de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria. Atât Rusia, cât şi Statele Unite susţin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezenţa trupelor ruse agravează situaţia din Siria.

Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite au exprimat preocupare privind prezenţa militarilor ruşi în Siria, iar surse regionale au afirmat că trupele ruse sunt implicate în confruntări antiinsurgente şi antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au întrerupt comunicaţiile militare directe pe fondul crizei din Ucraina.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
RUSIA,
SIRIA
/actualitate/sua-si-rusia-vor-relua-comunicatiile-militare-pentru-a-discuta-despre-operatiunile-din-siria-14723591
14723591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.