Străinii au pompat 4 mld. euro în trei luni în investiţii financiare în România atraşi de randamentele mari

Autor: Claudia Medrega Postat la 19 martie 2013 18 afişări

Interesul străinilor pentru plasamentele pe piaţa locală a fost în ascensiune continuă începând din noiembrie anul trecut, investiţiile nete ale nerezidenţilor atingând un vârf de 2 mld. euro în ianuarie 2013.

Străinii au pompat 4 mld. euro în trei luni în investiţii financiare în România atraşi de randamentele mari

Investiţiile de portofoliu ale străinilor au depăşit patru miliarde de euro euro în perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013, doar în prima lună a anului volumul plasamentelor atingând un maxim de două miliarde de euro. În aceeaşi perioadă şi băncile au câştigat suma de 350 mil. euro în depozite pe termen mediu şi lung constituite de nerezidenţi. Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor au crescut în ianuarie pentru a treia lună consecutiv şi au ajuns la 7,94 mld.  euro. Maximul a fost atins în august 2011, când plasamentele străinilor ajungeau la 8,64 mld. euro. Acest tip de depozite devenise încă dinaintea crizei o modalitate prin care băncile străine îşi susţineau financiar filialele locale, depozitele cu scadenţa de peste doi ani fiind scutite de rezerva minimă obligatorie la care sunt supuse în general pasivele bancare. O parte din aceste depozite au avut clauze care împiedică solicitări de rambursare anticipată din partea băncilor-mamă.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/strainii-au-pompat-4-mld-euro-in-trei-luni-in-investitii-financiare-in-romania-atrasi-de-randamentele-mari-10676677
10676677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.