Standard & Poor's reduce ratingurile a şapte bănci italiene. Care sunt băncile afectate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 septembrie 2011 21 afişări

După ce a retrogradat Italia de la A+ la A, agenţia de rating Standard & Poor's a redus şi ratingurile a şapte bănci italiene şi a modificat de la "stabil" la "negativ" perspectiva de rating atât pentru acestea, cât şi pentru alte opt bănci, între care şi UniCredit, cea mai mare bancă din ţară după active.

"Perspectiva negativă de rating pentru datoria pe termen lung a celor 15 bănci reflectă posibilitatea unei noi retrogradări, dacă va avea loc o nouă reducere a ratingului pentru Italia", au precizat Renato Panichi şi Taos Fudji, principalii autori ai comunicatului agenţiei privind decizia de modificare a ratingurilor.

Cele şapte bănci ale căror ratinguri pentru datoria pe termen lung au fost reduse de la A+ la A şi pentru care perspectiva de rating a fost modificată de la "stabil" la "negativ" sunt următoarele:

- Intesa Sanpaolo SpA şi principalele ei subsidiare - Banca IMI SpA şi Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA

- Mediobanca SpA

- Findomestic Banca SpA

- Banca Nazionale del Lavoro SpA

- Cassa di Risparmio in Bologna SpA (Carisbo).

Cele opt bănci a căror perspectivă de rating a fost modificată de la "stabil" la "negativ" sunt:

- Istituto per il Credito Sportivo (ICS)

- Banca Fideuram

- Agos-Ducato SpA

- UniCredit SpA şi principalele ei subsidiare - UniCredit Bank AG, UniCredit Bank Austria AG, UniCredit Leasing SpA

- Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza SpA (Cariparma).

Standard & Poor's a redus marţi ratingul Italiei, a treia economie din zona euro, de la A+ la A, motivele invocate ţinând de prezumţia că "reducerea ritmului activităţii economice de până în prezent va face dificil de atins ţintele fiscale revizuite ale guvernului". Reducerea ratingului reflectă "slăbirea perspectivelor economice" şi temerea că "fragila" coaliţie de guvernământ nu va fi în stare să aplice măsurile necesare pentru însănătoşirea finanţelor publice.

Standard & Poor's anticipează o creştere economică medie anuală de 0,7% pentru Italia în perioada 2011-2014, în scădere faţă de prognoza anterioară de 1,3%. Ponderea în PIB a datoriei Italiei este a doua ca mărime în zona euro, respectiv 120% - cea mai mare între statele notate de Standard & Poor's cu rating A.

În paralel, agenţia Moody's a anunţat şi ea că este în curs de revizuire a ratingului Italiei, urmând să-şi prezinte concluziile înainte de 15 octombrie. Moody's a retrogradat ultima oară Italia în 1993, la Aa2.

Două asociaţii italiene ale consumatorilor au anunţat că vor da în judecată Standard & Poor's, pe motiv că agenţia "nu face decât să ofere muniţie pentru băncile de investiţii şi speculatori". Potrivit Bloomberg, asociaţiile Adusbef şi Federconsumatori consideră că nici Standard & Poor's, nici Moody's nu au dreptul să evalueze ratingul Italiei, pe motiv că nu au licenţă din partea Autorităţii Europene pentru Operaţiuni Bursiere.

De asemenea, procurorii din oraşul Trani, din sudul Italiei, investighează declaraţiile celor două agenţii americane de rating care au avut impact nefavorabil pentru Italia pe pieţele financiare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/standard-poor-s-reduce-ratingurile-a-sapte-banci-italiene-care-sunt-bancile-afectate-8783089
8783089
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.