Sprijin de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile din agricultură

Autor: Cosmin Pirv Postat la 30 aprilie 2022 97 afişări

Sprijin de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile din agricultură

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat vineri că va finanţa, prin Programul Operaţional Competitivitate, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro destinate IMM-urilor din domeniul agriculturii.

MIPE a publicat, vineri, în consultare publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru IMM-urilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, iniţiat împreună cu Ministerul Agriculturii şi şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Potrivit unui comunicat al MIPE, administratorul schemei de ajutor de stat va fi MAT în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului.

„Acordarea finanţărilor face parte din pachetul de măsuri <Sprijin pentru România>, adoptat de Guvernul României şi vizează reducerea impactului semnificativ generat de creşterea preţurilor la produsele de bază şi derivatele acestora, precum şi acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii şi industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19”, se arată în comunicat.

Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este alocat un buget de 250 milioane euro.

Conform proiectului, vor putea beneficia de aceste ajutoare de stat: IMM -uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, societăţi cooperative agricole, cooperative agricole, grupuri şi organizaţii de producători şi întreprinderi familiale.

Microgranturile vor fi în valoare de 5.000 euro, iar valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi stabilită în funcţie de cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, astfel:

-5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro;

-15% din cifra de afaceri, fără a depăşi valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro;

-max. 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imm,
agricultură,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.