Specialist: probabil, vom coborî sub 2.500 de cazuri pe zi înainte de sărbători

Autor: Petru Mazilu Postat la 13 noiembrie 2021 71 afişări

Specialist: probabil, vom coborî sub 2.500 de cazuri pe zi înainte de sărbători

Cercetătorul Octavian Jurma susţine că România se află într-o fază de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri COVID şi estimează că înainte de sărbători vor fi sub 2.500 de cazuri în fiecare zi.

Octavian Jurma a analizat datele din ultimele şapte zile.

„Pe 12 noiembrie 2021, media mobilă la 7 zile a coborât sub pragul de 6.000 de cazuri pe zi pentru prima dată de la atingerea vârfului valului 4-Delta în 19 octombrie, la peste 18.000 de cazuri pe zi”, spune Octavian Jurma.

Cercetătorul a ajuns la concluzia că înainte de sărbători numărul persoanelor infectate ar putea să scadă foarte mult.

„Ne apropiem aşadar de vârful atins de valul 3 şi săptămâna viitoare incidenţa naţională va coborî probabil sub 3.5 la mie, care este pragul de sustenabilitate COVID-19 al sistemului medical din România. La două săptămâni după depăşirea acestui prag situaţia în spitale se va îmbunătăţi dramatic dacă trendul descendent se menţine... Aşadar vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom cobora sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) şi probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) înainte de sărbători”, susţine cercetătorul.

Specialistul mai spune că în lipsa unor măsuri ferme situaţia s-ar putea înrăutăţi din nou la începutul anului viitor.

„Dacă anarhia sanitară se va extinde în continuare, există un pericol real să ne împotmolim într-un platou la o incidenţa ridicată de peste 3,000 de cazuri pe zi sau chiar să revenim pe o pantă acendenta în decembrie cel târziu în ianuarie.... Un nou val similar valului 3 nu cred însă că e posibil până în primăvară chiar dacă vedem o creştere rapidă a cazurilor în ţările occidentale care pare a fi debutul valului 5”, precizează Jurma.

Potrivit raportării de vineri, în România, în 24 de ore au fost înregistrate 4.844 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 307 decese, dintre care 21 anterioare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
covid,
cazuri,
octavian jurma

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.