SpaceX duce pe orbită satelitul românesc ROM-2, construit de copii

Postat la 12 iunie 2023 111 afişări

ROM-2 se află la bordul rachetei Falcon 9 care va decola, potrivit anunţului SpaceX, la 0:30 ora României, de la baza spaţială din Vandenberg, California. 

Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pămîntului.

Este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pămîntului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 va aştepta la bordul ei între 7 şi 14 zile pînă cînd va fi eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliţii mari şi cei militari.

Cu cît timpul de aşteptare va fi mai scurt, cu atît şansele ca misiunea ROM-2 să fie un succes cresc. Principala provocare tehnică este, în acest moment, rezistenţa bateriei Li-Ion, care alimentează instalaţia electrică. Solicitată la temperaturi foarte scăzute, bateria trebuie să reziste în frigul cosmic pînă cînd satelitul va primi energie de la panourile solare.

ROM-2 va transmite pe frecvenţa de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepţionate atît prin antena construită de elevi, cît şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.

Echipa RomSpace care a realizat proiectul este formată din: Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
satelit rom-2,
satelit,
falcon,
elon musk,
spacex

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.