SITUAŢIE ORIBILĂ. Zeci de bebeluşi pot muri în spitalul de copii Marie Curie, din cauza lipsei de fonduri

Autor: Eugenia Foarfecă Postat la 13 octombrie 2020 20 afişări

Banii destinaţi tratării bebeluşilor din secţia de ATI a Spitalului de Copii Marie Curie s-au terminat de o lună, declară medicul Cătălin Cârstoveanu. Acesta a făcut memoriu la Minister Sănătăţii, dar spune că a fost degeaba.

SITUAŢIE ORIBILĂ. Zeci de bebeluşi pot muri în spitalul de copii Marie Curie, din cauza lipsei de fonduri

Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul Marie Curie, a vorbit în exclusivitate cu jurnaliştii Aleph despre situaţia disperată din spital. Fondurile destinate tratamentului micilor pacienţi de pe secţie s-au terminat de o lună, iar responsabilii din Ministerul Sănătăţii nu au rezolvat nici acum problema.

Zeci de copii pot muri oricând din cauza acestei nereguli grave.

Este vorba despre cea mai mare secţie de reanimare neonatală din ţară, unde ajung bebeluşi cu afecţiuni foarte grave care trebuie operaţi, precum cele cardiovasculare şi neurologice.

„În momentul acesta avem doi pacienţi peste capacitate şi 25 în aşteptare şi asta înseamnă că va trebui să restrângem urgent activitatea. De când am dat drumul la aplicaţie au murit 30 de bebeluşi în aşteptare. Asta înseamnă că toţi cei care aşteaptă au probleme grave”, declară dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie.

Medicul adaugă că în Europa îngrijirea unui nou-născut cu boli grave costă între 3.000 şi 5.000 de euro, dar în România costurile sunt mai mici.

Specialistul este de părere că întreg sistemul nu trebuia blocat numai pe gestionarea bolii COVID-19: „Unii spun că nu trebuie să vorbim, dar nu pot să accept lucrul acesta, că iarăşi, şi aşa nu facem pentru toţi din ţară, acum să tăiem şi mai mult lucrurile, să nu-i primim şi să isterizăm o groază de colegi, să sune şi să le spunem că nu avem bani, de fapt. Eu am trimis la Direcţia Medicală, cei care au programele în subordine, care au acţiunile prioritare în subordine, am sunat-o personal pe doamna, vezi că-ţi trimit un memoriu, l-am sunat şi pe şeful de la urgenţe, am spus, am terminat banii, ce fac? Am văzut suma pentru COVID-19, colosal, mai mult decât la acţiuni prioritare, ce facem fraţilor? Vreau să văd, ce faceţi pentru COVID-19?”.

Amalia Şerban, şefa Direcţiei Medicale din Ministerul Sănătăţii, spune că se vor aloca bani în viitorul apropiat şi că mai multe spitale sunt în aceeaşi situaţie.

Medicul Cârstoveanu a trimis memoriu spre Minister încă de luna trecută, atrăgând atenţia că banii sunt insuficienţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marie curie,
bebeluşi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.