Secretar general ONU: Ameninţările de securitate sunt mai mari acum decât în timpul războiului rece

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 19 februarie 2022 24 afişări

În contextul în care tensiunile dintre Est şi Vest au atins cel mai înalt nivel de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în anul 1991, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că lumea este probabil un loc mai periculos acum decât în timpul Războiului Rece.

Secretar general ONU: Ameninţările de securitate sunt mai mari acum decât în timpul războiului rece

Guterres a avertizat că o mică greşeală sau o lipsă de comunicare între marile puteri ar putea avea consecinţe catastrofale.

„Sunt adesea întrebat dacă nu cumva ne aflăm într-un nou Război Rece”, a spus Guterres în discursul său de deschidere a conferinţei anuale de securitate de la Munchen. „Răspunsul meu este că ameninţarea la adresa securităţii globale este acum mai complexă şi, probabil, mai mare decât în acea perioadă”, a adăugat acesta, potrivit AP.

În timpul confruntării de zeci de ani dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite în secolul XX, „au existat mecanisme care au permis protagoniştilor să calculeze riscurile şi să folosească canale secundare pentru a preveni crizele”, a spus Guterres. „Astăzi, multe dintre aceste sisteme nu mai există, iar majoritatea oamenilor instruiţi să le folosească nu mai sunt aici, printre noi”, a mai spus secretarul general al ONU.

El încă mai crede că acumularea de trupe ruseşti în jurul Ucrainei nu va duce la un conflict militar.

„Îndemn toate părţile să fie extrem de atente cu retorica lor. Declaraţiile publice ar trebui să aibă ca scop reducerea tensiunilor, nu inflamarea lor”, a declarat Guterres.

În timp ce vicepreşedintele american Kamala Harris, secretarul de stat Anthony Blinken şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din partea Rusiei nu a fost prezent niciun oficial de rang înalt.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că ruşii au ratat o oportunitate. „În special în situaţia actuală, extrem de ameninţătoare, ar fi fost important să se întâlnească şi reprezentanţii ruşi la München”, a declarat aceasta într-o declaraţie înaintea conferinţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
securitate,
războiul rece

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.