Scandal imens pe piaţa criptomonedelor: Patronul unei platforme de tranzacţionare de crypto din Turcia a fugit, dând ”un tun” de 2 mld. de dolari din banii investitorilor

Autor: Eduard Ivanovici, Stefab Stan Postat la 23 aprilie 2021 220 afişări

Scandal imens pe piaţa criptomonedelor: Patronul unei platforme de tranzacţionare de crypto din Turcia a fugit, dând ”un tun” de 2 mld. de dolari din banii investitorilor

Turcia a lansat o vânătoare la scară largă, după ce fondatorul unuia dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din ţară a întrerupt plăţile către clienţi şi a fugit în afara graniţelor. Ministrul Justiţiei din Turcia vrea să ceară urmărirea prin Interpol şi extrădarea lui Faruk Fatih Ozer, fondatorul exhcange-ului Theodex, care s-ar ascunde în Albania, scrie Bloomberg. 

Poliţia turcă deja a reţinut 62 de persoane din 8 oraşe, însă 16 persoane rămân în continuare dispărute. Într-o declaraţie transmisă de Ozer, acesta ar fi promis investitorilor că îşi vor primi banii înapoi şi ca se va prezenta în faţa justiţiei, dar ”mai târziu”.

Pierderile înregistrate de exchange ar putea ajunge la 2 miliarde de dolari, potrivit Haberturk, un ziar din Turcia, iar un avocat spune că banii investiţi de aproximativ 390.000 de oameni ar putea deveni ”irecuperabili”. 

Bitcoin-ul şi alte criptomonede au scăzut semnificativ vineri, propunerile lui Joe Biden de a taxa câştigurile cetăţenilor bogaţi generând un val de vânzări de-a lungul Statelor Unite, scrie CNBC.

Cea mai valoroasă monedă digitală din lume a scăzut cu 8% în ultimele 24 de ore şi a ajuns la 48.144 dolari. Per total, Bitcoin-ul a înregistrat un declin de aproape 25% de la maximul înregistrat săptămâna trecută – peste 64.000 de dolari. Între timp, Ether a scăzut cu peste 12% la 2.211 dolari, iar XRP – a cincea cea mai mare criptomonedă – a suferit un declin de aproape 19%.

Rezultatele au şters peste 200 de miliarde de dolari din valoarea întregii pieţe a criptomonedelor.

Preşedintele Joe Biden intenţionează să propună o dublare a taxelor pe câştigurile de capital până la 39,6%, ducând totalul taxelor până a 43,4% după corelarea cu actuala taxă pe veniturile din investiţii.

În 2021, Bitcoin-ul a crescut cu 66%, în timp ce Ether – activul digital al blockchain-ului Ethereum – a înregistrat un raliu de peste 200%, câştigurile fiind alimentate de interesul investitorilor instituţionali. De altfel, producătorul auto Tesla şi compania de operaţiuni de plată din mobil Square au cumpărat împreună aproape 1,7 miliarde de dolari în Bitcoin.

Jesse Powell, CEO-ul Kraken, una dintre principalele servicii de crypto-tranzacţionare din SUA, a avertizat că guvernele din toată lumea ar putea începe să combată folosirea criptomonedelor.

Recent, Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen şi preşedintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au tras semnale de alarmă cu privire la modurile în care sunt utilizate criptomonedele pentru spălare de bani, terorism financiar şi alte activităţi ilegale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.