Sa ne luptam in cvorum

Postat la 20 decembrie 2005 6 afişări

Dupa disputele din PNL care au dus la suspendarea pe un an din partid a lui Cristian Boureanu, un nou conflict a aparut o data cu demisia din aceasta formatiune politica a singurului senator al Aliantei D.A. din Mures, Mihail Antonie.

Dupa disputele din PNL care au dus la suspendarea pe un an din partid a lui Cristian Boureanu, un nou conflict a aparut o data cu demisia din aceasta formatiune politica a singurului senator al Aliantei D.A. din Mures, Mihail Antonie.

Motivata de divergente cu seful filialei judetene, ministrul Eugen Nicolaescu, demisia lui Antonie este importanta nu atat pentru viata de partid, cat pentru echilibrul parlamentar intre putere si opozitie, avand in vedere ca si pana acum era dificil de strans cvorumul necesar pentru trecerea legilor. Dupa luni de zile in care cvorumul a fost imposibil de atins din cauza absenteismului parlamentarilor, n-a mai mirat pe nimeni ca apropierea vacantei de sarbatori a compromis intr-o singura zi doua legi organice, ambele necesare pentru aderarea la UE: in Senat, unde coalitia sta cel mai prost la numarul de alesi, proiectul de lege privind Codul vamal si cel de modificare a ordonantei privind asigurarile de somaj au fost respinse pentru ca n-au putut fi stranse cele 69 de voturi necesare pentru adoptare.

Scenele cu parlamentari povestind netulburati pe holuri ce planuri de revelion au sau impodobind bradul adus la Senat, in timp ce din sala de sedinte erau chemati zadarnic sa vina inauntru la dezbateri, nu par deloc de bun augur pentru ceea ce ar trebui sa insemne munca Parlamentului in 2006. Nimic mai simplu ca, feriti de grija oricarei sanctiuni pentru chiul, alesii sa-si motiveze si la anul absentele prin "probleme personale", prin prezenta la talk-show-uri televizate sau, asa cum a zis la un moment dat liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, sa decreteze ca presa n-are dreptul sa-i ceara lui socoteala de ce lipseste de la lucrari.

Atata vreme cat ideea, emanata de la fruntasi ai Aliantei, de a impune sanctiuni pecuniare chiulangiilor a esuat, dovedind slabiciunea puterii, parca nu mai pare asa ciudat ca parlamentarii opozitiei nu se mai simt obligati nici macar sa justifice respingerea vreunui text de lege cu argumente referitoare la textul in cauza. Cum a spus un peremist care a votat contra Codului vamal: "dupa cum functioneaza actuala coalitie, nu merita nici un fel de sprijin". Sau, cum zicea mai de mult Miron Mitrea - nu de-aia suntem noi opozitie, sa facem cvorum pentru putere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/sa-ne-luptam-in-cvorum-2509857
2509857
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.