S&P a scăzut cu o treaptă ratingul Greciei, în lipsa unui rezultat al negocierilor cu creditorii

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 16 aprilie 2015 49 afişări

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat cu o treaptă ratingul Greciei, aflat deja în categoria nerecomandată pentru investiţii, de la B- la CCC+, cu perspectivă negativă, lipsa unui acord cu creditorii externi punând în pericol achitarea datoriilor pe care le are statul.

"Retrogradarea reflectă viziunea noastră legată de faptul că situaţia Greciei depinde de condiţii economice şi financiare favorabile. Din punctul nostru de vedere, aceste condiţii s-au înrăutăţit din cauza incertitudinii alimentate de negocierile prelungite dintre guvernul grec şi creditorii săi", se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia americană estimează că economia elenă s-a contractat cu aproape 1% în ultimele şase luni, în pofida deprecierii monedei euro şi a scăderii preţului petrolului.

"Considerăm că perspectivele economice ale Greciei s-ar putea înrăutăţi în continuare, dacă discuţiile dintre Grecia şi creditori nu vor avea un rezultat în curând. Dacă negocierile nu se înbcheie cu un rezultat pozitiv înainte de jumătatea lunii mai, s-ar putea să nu mai fie suficient timp pentru parlamentul din Grecia pentru a pune în practică condiţiile aferente impuse prin revizuirea programului", potrivit S&P.

Grecia a ratat ţinta de deficit bugetar convenită cu creditorii internaţionali la încheierea programului de ajutor financiar în 2010. Astfel, deficitul bugetar s-a situat la 3,5% din PIB anul trecut, în condiţiile în care Comisia Europeană anticipa un deficit de 1,6% din PIB, conform The Wall Street Journal.

În 2010, Grecia a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană pentru un împrumut în valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Potrivit planului de returnare a acestui împrumut, Grecia trebuie să plătească 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.

Grecia a rambursat săptămâna trecută Fondului Monetar Internaţional (FMI) o tranşă în valoare de 450 de milioane de euro scadentă joi, din împumutul primit de la instituţie, în condiţiile în care rezervele monetare ale ţării continuă să scadă. Guvernul elen trebuie să achite o tranşă în valoare de 760 de milioane de euro către FMI pe 12 mai, potrivit Reuters.

S&P notează că ar putea decide să scadă din nou ratingul Greciei, dacă datoria comercială a statului va creşte, în condiţiile în care guvernul de la Atena nu va putea obţine noi fonduri din partea creditorilor externi.

Guvernul de la Atena mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat cu creditorii internaţionali în 2010, însă aceştia au condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Miniştrii din zona euro au cerut în mai multe rânduri guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaţionali în luna februarie, pentru prelungirea pachetului de bailout cu patru luni, întrucât măsurile propuse nu erau suficient de concrete.

Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia şi creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiştilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine în luna aprilie.

În prezent, datoria Grecia se ridică la aproximativ 315 miliarde de euro, adică 175% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RATING,
GRECIA,
/actualitate/s-p-a-scazut-cu-o-treapta-ratingul-greciei-in-lipsa-unui-rezultat-al-negocierilor-cu-creditorii-14123614
14123614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.