Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de preţ la gaze şi după expirarea acordului actual

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 22 martie 2015 99 afişări

Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de preţ la gazele naturale importate de la compania rusă Gazprom şi în cadrul contractului pentru livrarea de gaze care va înlocui acordul actual, care expiră la finalul lunii martie, a afirmat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene s-au întâlnit vineri la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale către Ucraina, relatează The Wall Street Journal.

În urma discuţiilor, Volodimir Demchishin, ministrul ucrainean al Energiei, a afirmat că Uniunea Europeană va ajuta Ucraina pentru a face rost de banii necesari cumpărării de gaze naturale din Rusia.

"Cred că problema finanţării se va rezolva. Este vorba despre sume destul de mari, cuprinse între 800 de milioane de dolari şi 1 miliard de dolari", a declarat Demchishin, potrivit Sputnik News.

Ministrul ucrainean a precizat că banii ar putea veni de la creditori internaţionali precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, Ucraina a arătat că plănuieşte să cumpere până în luna octombrie cantitatea de gaz necesară pentru a-şi umple stocurile înainte de venirea iernii.

Rusia consideră că Ucraina datorează Gazprom aproape 2,5 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate anterior, acuzaţie pe care guvernul de la Kiev nu o recunoaşte şi pentru care a sesizat curtea de arbitraj de la Stockholm. Tribunalul urmează să se pronunţe în acest caz anul viitor.

"În aceste condiţii, putem să lucrăm pentru un acord intermediar până când Curtea Internaţional de Arbitraj de la Stockholm dă un verdict în această dispută", a afirmat Maros Sefcovici, comisarul european pentru energie.

El a precizat că a fost asigurat de către reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei asupra faptului că tranzitul gazelor naturale către statele din UE nu va fi afectat.

În luna iunie a anului trecut, Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina, în condiţiile în care guvernul de la Kiev a refuzat să accepte o creştere de preţ decisă de Gazprom. Compania rusă a introdus atunci un sistem de plată în avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat în luna octombrie un acord pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina. Înţelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie 2015.

Rusia, Ucraina şi UE se vor întâlni pentru noi negocieri la jumătatea lunii aprilie, la Berlin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSI,
UCRAINA,
GAZE NATURALE
/actualitate/rusia-ar-putea-acorda-ucrainei-reduceri-de-pret-la-gaze-si-dupa-expirarea-acordului-actual-14034061
14034061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.