Rubla se prăbuşeşte cu până la 30% şi atinge un minim istoric în faţa dolarului după anunţarea sancţiunilor din weekend

Autor: Liviu Popescu Postat la 28 februarie 2022 82 afişări

Rubla se prăbuşeşte cu până la 30% şi atinge un minim istoric în faţa dolarului după anunţarea sancţiunilor din weekend

Cu până la 30% se prăbuşeşte rubla rusească în faţa dolarului american, de la 0,012 dolari pentru o rublă în şedinţa de vineri la aproximativ 0,009 ruble astăzi (respectiv de la 83 de ruble pentru un dolar la 117 ruble pentru un dolar) după ce ţările occidentale au anunţat în weekend noi sancţiuni împotriva Rusiei, notabil restricţiile SWIFT, din cauza invaziei în Ucraina.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unora dintre băncile din ţară li s-a interzis utilizarea sistemului internaţional de plăţi SWIFT, notează BBC. Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că ar putea avea loc retrageri masive de numerar.

Decizia luată de Uniunea Europeană, Statele Unite şi aliaţii de a tăia accesul la SWIFT pentru o serie de bănci ruseşti este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, îngheţate, limitând capacitatea ţării de a accesa rezervele sale din străinătate.

Intenţia este de a "izola şi mai mult Rusia de sistemul financiar internaţional", se arată într-o declaraţie comună. Rusia este puternic dependentă de sistemul Swift pentru exporturile sale cheie de petrol şi gaze, scrie BBC.

"Dacă banca centrală rusă şi cele mai mari bănci din Rusia - care au fost deja izolate de serviciile bancare corespondente - nu găsesc un mijloc alternativ de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu o izolare de tip Iran şi Coreea de Nord din economia globală", a declarat pentru BBC Ari Redbord de la firma de analiză blockchain TRM Labs.

"Pieţele financiare sunt ghidate de desfăşurarea evenimentelor din Ucraina", a declarat Katrina Ell, economist la Moody's Analytics din Sydney.

"Anunţurile privind sancţiunile şi acţiunea militară vor continua să influenţeze piaţa în această săptămână", a declarat ea pentru BBC.

Săptămâna trecută, Moody's a declarat că analizează obligaţiunile ruseşti pentru a le retrograda eventual la '"junk", ceea ce ar plasa Rusia într-o ligă a ţărilor mai riscante care, de obicei, trebuie să plătească mai mult pentru a se împrumuta. Agenţia rivală de rating de credit S&P a coborât deja ţara la statutul de "junk".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dolar,
sanctiuni,
minim,
weekend,
istoric,
rusia,
rubla,
restrictii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.