România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, în scădere cu 17%. Investiţiile străine directe s-au redus cu 34%, la 6,31 miliarde euro

Autor: Roxana Rosu Postat la 12 ianuarie 2024 11 afişări

România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, în scădere cu 17%.  Investiţiile străine directe s-au redus cu 34%, la 6,31 miliarde euro

România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, comparativ cu 24,3 miliarde euro în perioada similară din 2022, după ce deficitul din comerţul internaţional cu bunuri s-a redus cu 3,5 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a avut un excedent în creştere cu 552 milioane euro, arată datele BNR publicate vineri.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 320 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 251 milioane euro

Cel mai mare deficit rămâne în continuare la balanţa bunurilor, cu un minus de 25,5 miliarde euro, în timp ce pe zona de servicii România are un excedent de 12,9 miliarde euro, sustinut mai ales de zona de transport, cu un plus de 5,4 milairde euro, urmată de  serviciile de telecomunicaţii,  informatice şi informaţionale, cu un excedent de 5,3 miliarde euro.

Turismul şi călătoriilor rămân pe deficit, cu un minus de 3,4 miliarde euro, în creştere faţă 2,7 miliarde euro în ianurie-noiembrie 2022.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat după primele 11 luni ale anului un deficit de 7,8 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice,  a înregistrat un excedent de 966 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 6,31 miliarde euro (comparativ cu  9,54 miliarde euro în perioada ianuarie - noiembrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,99 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 317 milioane euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
deficit,
venituri,
inregistrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.