Revolutie la Atena cu Maalox si masti de gaze la 3 euro bucata (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 iunie 2011 87 afişări

Imediat dupa ce a fost anuntata aprobarea in parlamentul elen a noului plan de austeritate cuprinzand taieri de cheltuieli sociale, majorari de taxe si privatizari masive, politia a trecut la reprimarea manifestantilor din Piata Syntagma din Atena.

Fortele de ordine, in numar mult mai mare decat anarhistii care aruncasera cu pietre si fumigene in cursul zilei, au blocat toate iesirile din piata si strazile pe o raza de 1 km, pentru a-i prinde pe protestatari, au dat cu gaze lacrimogene si i-au lovit cu bastoane de cauciuc pe rebeli. Site-ul Newsbeast.gr scrie ca in total 500 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, din cauza ranilor suferite si a sufocarii de pe urma gazelor lacrimogene.

Piata Syntagma din Atena: revolta contra austeritatii (GALERIE FOTO)

Pe Twitter au inceput rapid sa apara chemari disperate adresate medicilor din Atena, sa vina in Piata Syntagma ca sa-i ingrijeasca pe cei raniti sau lesinati, avand in vedere ca ministrul sanatatii, Andreas Loverdos, a comunicat ca sunt mult prea putine ambulante disponibile pentru a-i prelua pe toti cei din piata. Ulterior, asociatia farmacistilor a trimis personal si medicamente ca sa ofere primul ajutor celor raniti si sufocati, refugiati in statia de metrou de langa piata.

"Imi arde fata si simt ca mor. Am vazut un om scuipand sange si alti trei care au lesinat la cativa pasi de mine. E rau de tot", a scris pe Twitter unul dintre manifestantii goniti cu gaze lacrimogene. Acelasi a scris ca politia imprastie cu gaze lacrimogene inclusiv contra civililor obisnuiti care vor sa traverseze locul, nu numai in anarhistii cu cagule care s-au remarcat de-a lungul zilei prin actiunile lor violente.

O fata s-a plans, pe aceeasi retea sociala, ca a fost imbrancita de politisti, care i-au confiscat aparatul foto, "in tara care a dat nastere democratiei". O asociatie a medicilor a publicat un protest contra folosirii excesive a gazelor lacrimogene, cerand fortelor de ordine "sa opreasca imediat folosirea substantelor chimice toxice contra locuitorilor Atenei si sa recurga la alte metode pentru restabilirea ordinii publice, in locul celor care afecteaza sanatatea populatiei".

Altii au remarcat, tot pe Twitter, o crestere a vanzarilor de medicamente antacide si Maalox, necesare pentru iritatiile provocate de gazele lacrimogene. "Revolutia noastra e sponsorizata de Maalox", scrie unul dintre manifestanti. Vanzari bune au avut si comerciantii de masti de gaze; unul dintre demonstranti a fotografiat un vanzator din Bangladesh, care vindea masti la 3 euro bucata.

Unii dintre protestatari cred in continuare ca tinerii cu cagule care s-au incapatanat sa dea foc in piata, sa distruga sedii ale PASOK si sa devasteze in cursul zilei de miercuri un sediu de banca din oras nici n-ar fi demonstranti contra austeritatii, ci agenti provocatori plantati de politie ca sa creeze impresia ca manifestatiile pasnice care au loc in centrul Atenei incepand de la finele lui mai ar fi de fapt o mare miscare anarhista pornita pe distrugeri.

Circa 2.000 de protestatari s-au regrupat in piata Klathmonos, insa moralul acestora era scazut, intrucat se astepta si acolo interventia fortelor de ordine. Tot pe Twitter au aparut convocari pentru miercuri seara la o manifestatie la Salonic, pentru joi din nou in Piata Syntagma din Atena, precum si indemnuri catre cetatenii din toata lumea de a suna la ambasadele din tarile lor, spre a opri "razboiul chimic" contra "persoanelor neinarmate" care protesteaza la Atena.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revolutie-la-atena-cu-maalox-si-masti-de-gaze-la-3-euro-bucata-galerie-foto-8412864
8412864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.