Revista presei economice din Romania

Postat la 08 aprilie 2010 9 afişări

Ziarele nationale se concentreaza in paginile economice asupra deciziei bancilor de a apela la BNR pentru a obtine profit, in detrimentul creditarii populatiei.

Gandul scrie ca parlamentarii vor sa inchida in zilele de duminica marile supermarketuri. Romanii ar putea avea astfel surpriza ca la final de saptamana sa gaseasca lacatul pe usile marilor retaileri.Sub titlul "De teama creditarii, bancile au depus la BNR 27 mld. de euro in 2010", ziarul aminteste ca, intrucat nu au repornit creditarea, dar si pentru ca nu pot sta cu banii degeaba in seifuri, bancherii din Romania au apelat la BNR pentru a obtine un profit cat de mic

Pagina economica a cotidianului Evenimentul Zilei titreaza "Ce e in spatele actiunii Cresc preţurile la case". Dupa un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe arunca pe piata informaţii referitoare la cresterea preţurilor. Piata imobiliara nu da, deocamdata, semne de redresare - cumparatorii sunt putini si se lasa greu convinsi sa umble la portofel, in timp ce proprietarii abia se indura sa mai scada din pretentiile financiare. EVZ mai scrie ca oamenii si firmele depun la timp declaratiile fiscale si isi platesc impozitele, fiind constienti ca acesti bani contribuie la niste servicii publice mai bune. La randul lor, inspectorii fiscali sunt bine pregatiti si nu cauta cu orice pret sa va prinda pe picior gresit. Aceste idei nu sunt desprinse din strategia fiscala a unei tari nordice, ci chiar dintr-un document publicat, la mijlocul lunii trecute, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. "Carta contribuabilului", ce poate fi descarcata de pe site-ul institutiei, prezinta o Romanie ideala, in care cetateanul si firma sunt egali cu Fiscul.

"Bancile elene solicita tot mai multi bani de la statul grec" este titlul principal din pagina de economie a ziarului Romania Libera. Jurnalistii scriu ca bancile elene, afectate de o serie de reduceri de ratinguri in contextul crizei datoriilor din Grecia, au solicitat guvernului un sprijin financiar mai mare, a declarat ministrul de Finante, George Papaconstantinou. Autoritatile de la Atena au adoptat in 2008 un program in valoare de 28 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar. Din acest program au ramas in prezent disponibile fonduri de 17 miliarde de euro, reprezentand in principal garantii de stat.

Referindu-se la romanii care lucreaza in afara tarii, Adevarul scrie ca, daca locurile de munca in Italia si Spania s-au imputinat pe fondul crizei economice si ca urmare a valului de imigranti, care a intrat in ultimii ani pe piata europeana a fortei de munca, tarile arabe au devenit noua destinatie pentru cei care vor sa castige mai multi bani lucrand peste hotare. Jurnalistii mai scriu ca Petrom si-a programat pentru acest an cel mai mare buget de investitii din istoria companiei. Cantitatea de hidrocarburi extrasa va scadea si in acest an, desi jumatate din bugetul Petrom merge catre operatiunile de explorare si productie.

"In loc sa caute clienti pentru credite, bancherii umplu conturile BNR cu echivalentul a 9 mld. euro" titreaza Ziarul Financiar. Blocajul creditarii face ca piata sa se inece de atata lichiditate in lei, iar bancherii se simt in sfarsit presati sa faca ceva pentru a gasi clienti care sa ia imprumuturi. Nemaiavand ce face cu banii, bancile au "ingropat" in martie aproape 36 mld. lei (8,75 mld. euro) la BNR, prin facilitatea de depozit care ar trebui folosita doar ca solutie de urgenta pentru lichiditatile ramase neplasate la sfarsitul unei zile de operatiuni

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
economie,
afaceri,
banci,
creditare
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5836191
5836191
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.