Retragere fără precedent a ONU din Mali: vor fi repatriaţi militari şi poliţişti, inclusiv români

Autor: Florin Jipa Postat la 29 august 2023 49 afişări

ONU se retrage din Mali la solicitarea guvernului, care acum se bazează pe mercenari ruşi pentru a combate grupările teroriste, conform unei analize AP. Conform site-ului MApN, România are 6 ofiţeri în Mali, unul lucrează pentru misiunea UE de instruire -EUTM şi cinci în cadrul misiunii ONU MINUSMA.

Retragere fără precedent a ONU din Mali: vor fi repatriaţi militari şi poliţişti, inclusiv români

Junta militară din Mali a acordat ONU şase luni pentru închiderea tuturor operaţiunilor. Conform ambasadorului ONU în această ţară, Issa Konfourou, guvernul cooperează cu misiunea ONU, MINUSMA, dar nu intenţionează să prelungească misiunea, notează www.monitorulapararii.ro.

Organizaţia Naţiunilor Unite trebuie, de asemenea, să mute aproximativ 5.500 de containere maritime cu echipamente şi 4.000 de vehicule care aparţin ONU şi ţărilor care au contribuit cu personal la MINUSMA, a patra cea mai mare dintre cele zece operaţiuni de menţinere a păcii ale ONU, a spus trimisul special al ONU în Mali, El-Ghassim Wane.

Acest proces a început, dar va continua în timpul unei perioade de lichidare care va începe la 1 ianuarie 2024 şi va dura 18 luni, ONU menţinând poliţia în cele trei hub-uri din capitală, Bamako, Gao şi Timbuktu, unde se adună echipamentele.

Mali se află în criză de la lovitura de stat militară din 2012, care a fost urmată de atacuri ale rebelilor din nord, formând o fracţiune a grupării Stat Islamic două luni mai târziu.

ONU a dislocat militari pentru menţinerea păcii în 2013, devenind cea mai periculoasă misiune, cu peste 300 de decese în rândul personalului ONU.

Şi Franţa a avut o misiune în Mali, Operation Barkhane, compusă din peste 3.000 de militari, care a durat între 1 august 2014 şi 9 noiembrie 2022, fiind orientată împotriva grupurilor extremiste din regiunea Sahel.

În august 2020, un colonel din armata malaiană a organizat o lovitură de stat şi a fost instaurat preşedinte în iunie 2021, după care a dezvoltat legături puternice cu Rusia şi a plătit mercenari Wagner pentru a-şi asigura securitatea.

Participarea României la misiunea ONU din Mali

La solicitarea ONU şi în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare al ţării din luna decembrie 2018, România a participat cu un detaşament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020, prelunând misiunea de la militarii canadieni, conform MApN.

Detaşamentul, format din aproximativ 120 de persoane/rotaţie, a desfăşurat misiuni de evacuare medicală, patrulare aeriană, căutare/salvare (SAR-Search and Rescue), cercetare şi recunoaştere, transport de trupe, transport VIP şi transport materiale pentru asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU în această ţară.

În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, detaşamentul Carpathian Pumas a cumulat peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienţi), aproximativ 200 de misiuni de recunoaştere/ cercetare si patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operaţiilor ONU din alte sectoare, pe locaţiile Mopti şi Kidal.

Elicopterele româneşti au parcurs aproximativ 1250 de ore de zbor în această zona subsahariană, dintre care peste 200 pe timp de noapte, detaşamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României.

Principala misiune a prezenţei româneşti în Mali a fost asigurarea 24/7 a unei aeronave echipate pentru evacuare medicală a personalului MINUSMA, fiindu-i desemnat sectorul de Est al statului Mali. Cu toate acestea, din cauza lipsei unităţilor de aviaţie de sprijin, într-un mediu cu climă extremă, cele două detaşamente au executat misiuni şi în celelalte sectoare ale teatrului de operaţii. De altfel, Detaşamentul de transport format din patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM a executat şi o serie de misiuni operaţionale şi logistice specifice operaţiunilor de menţinere a păcii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
mali,
retragere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.