REPORTAJ: Salina Turda, cu 10 grade în interior, refugiu în faţa caniculei pentru zeci de mii de turişti

Autor: Andreea Tobias, Vasile Măgrădean Postat la 06 august 2015 165 afişări

Salina Turda, din judeţul Cluj, este pentru zecile de mii de vizitatori din fiecare lună şi un loc de refugiu în faţa caniculei, în condiţiile în care oferă o temperatură medie de 10 - 12 grade, la care oamenii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă sau pot urca în roata panoramică.

Directorul Salinei Turda, Simona Baciu, declară că turiştii care ajung în salină stau aici în jur de trei - patru ore, având la dispoziţie o serie de modalităţi de petrecere a timpului liber.

"Salina Turda este şi un loc de refugiu în perioade de caniculă, întrucât oferă turiştilor care aleg să stea în salină o temperatură medie de 10 - 12 grade. Turiştii care vin petrec circa trei - patru ore în interior, având la dispoziţie o serie de modalităţi de petrecere a timpului liber. Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda - Rudolf, Terezia şi Ghizela - turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior. Zilnic, pe perioada verii, sunt înregistraţi peste 2.500 de vizitatori, dar avem şi perioade de vârf în care intră în salină şi 5.000 de persoane”, a spus Baciu.

Potrivit acesteia, jumătate dintre turiştii care vizitează Salina Turda sunt din străinătate, din ţări precum Ungaria, Franţa sau Portugalia.

"Dacă în iulie anul trecut am avut 81.592 de turişti, în iulie anul acesta au fost 89.434. Perioada de vârf de vizitare este luna august. Anul trecut, de exemplu, am avut în această lună aproape 120.000 de turişti. În lunile de iarnă, numărul turiştilor este cuprins între 10.000 şi 15.000", a spus Simona Baciu.

Salina Turda este deschisă zilnic între orele 9.00 - 19.00.

Intrarea costă 20 de lei pentru adulţi, 12 lei pentru pensionari, 10 lei pentru elevi şi studenţi, iar copiii până la trei ani au acces gratuit.

În Salina Turda, preţul unei ture de opt minute cu roata panoramică este de 5 lei de persoană, o jumătate de oră de jucat mini-golf costă 10 lei de persoană, iar 20 de minute de bowling tot 10 lei de persoană.

"O plimbare cu barca pe lacul subteran costă 10 lei de persoană, durata fiind de 20 de minute, iar folosirea biliardului costă 4 lei pentru 20 de minute. Pentru o oră pe terenul de sport se plăteşte 100 de lei. De asemenea, practicarea tenisului de masă timp de o oră costă 10 lei. Avem şase piste de mini-golf, două piste de bowling, două mese de biliard şi patru de ping-pong. Pe terenul de sport se poate juca handbal, badminton sau tenis cu piciorul”, a afirmat directorul Salinei Turda.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană.

Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În perioada 2008 - 2010, Salina Turda a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa premierului de atunci Emil Boc şi a fostului ministru al Turismului Elena Udrea.

De la deschiderea din 1992 până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turişti români şi străini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SALINA TURDA,
CANICULĂ,
/actualitate/reportaj-salina-turda-cu-10-grade-in-interior-refugiu-in-fata-caniculei-pentru-zeci-de-mii-de-turisti-14666691
14666691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.