Recesiunea din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar cererea continuă să scadă - PMI

Autor: Andreea Tobias Postat la 23 noiembrie 2022 22 afişări

Recesiunea din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar cererea continuă să scadă - PMI

O nouă scădere a activităţii întreprinderilor în noiembrie creşte şansele ca economia zonei euro să intre în recesiune, însă ultimele date PMI aduc şi câteva veşti bune, timide.

Scăderea activităţii întreprinderilor din zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar cererea globală a continuat să scadă, deoarece consumatorii au redus cheltuielile pe fondul crizei costului vieţii, potrivit unui sondaj realizat miercuri.

Există tot mai multe dovezi că blocul intră în recesiune, iar într-un sondaj Reuters economiştii au dat 78% şanse ca aceasta să aibă loc în decurs de un an, PIB-ul urmând să scadă cu 0,4% în acest trimestru şi în următorul.

Indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers' Index (PMI), considerat un bun indicator al sănătăţii economice generale, a crescut la 47,8 de la 47,3 în octombrie, contrazicând aşteptările de scădere la 47,0.

Cu toate acestea, noiembrie este a cincea lună în care indicele se situează sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

"O nouă scădere a activităţii întreprinderilor în noiembrie sporeşte şansele ca economia zonei euro să intre în recesiune", a declarat Chris Williamson, economist şef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence citat de Reuters.

"Cu toate acestea, datele PMI din noiembrie aduc şi câteva veşti bune timide. În special, rata globală a declinului s-a atenuat faţă de octombrie"

Activitatea în industria dominantă a serviciilor a scăzut din nou, indicele principal egalând minimul ultimelor 20 de luni din octombrie, de 48,6. Sondajul Reuters prevăzuse o scădere la 48,0.

În ciuda încetinirii continue, firmele au crescut numărul de angajaţi, deşi în cel mai slab ritm din martie 2021. Indicele de ocupare a forţei de muncă în sectorul serviciilor a scăzut la 51,7 de la 52,5.

Activitatea din industria prelucrătoare, afectată în special de creşterea preţurilor la energie şi de perturbarea lanţurilor de aprovizionare, a scăzut de asemenea, dar într-un ritm mai lent. Indicele principal a crescut la 47,3 de la 46,4, peste estimarea sondajului Reuters de 46,0.

Un indice care măsoară producţia, care intră în componenţa indicelui compozit PMI, a urcat la 45,7 de la 43,8, însă o parte din această creştere a fost cauzată de finalizarea restanţelor de lucru.

Comenzile noi au scăzut brusc din nou şi, deşi a existat o scădere semnificativă a presiunilor asupra preţurilor, acestea au rămas ridicate. Indicele preţurilor de producţie a scăzut la 63,7 de la 66,1, cel mai scăzut nivel din martie 2021.

"Presiunile asupra preţurilor, a căror creştere recentă a determinat o nouă înăsprire a politicii BCE, dau acum şi ele semne de răcire, cel mai vizibil în sectorul manufacturier", a spus Williamson.

"Nu numai că acest lucru ar trebui să ajute la limitarea într-o oarecare măsură a crizei costului vieţii, dar perspectiva mai luminoasă a inflaţiei ar trebui să reducă presiunea asupra necesităţii unei noi înăspriri agresive a politicii."

Inflaţia în regiune a ajuns luna trecută la 10,6%, de peste cinci ori mai mult decât ţinta de 2% a BCE, iar banca centrală este aşteptată să adauge luna viitoare încă 50 de puncte de bază la rata de depozit, astfel că orice semn de relaxare a presiunilor asupra preţurilor va fi binevenit de către factorii de decizie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
pmi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.