Războiul Rece trebuie să se încheie pentru totdeauna, afirmă Hollande despre apropierea SUA-Cuba

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 19 decembrie 2014 40 afişări

Preşedintele francez François Hollande a salutat joi apropierea spectaculoasă care a avut loc cu o zi înainte între Statele Unite şi Cuba, subliniind că trebuie ca Războiul Rece să se încheie "o dată pentru totdeauna".

"Gestul lui Barack Obama este important şi permite crearea unei destinderi", a declarat Hollande la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând "Războiul Rece trebuie să se încheie o dată pentru totdeauna".

"Cred că e păcat că am aşteptat atât de mult timp, dar este bine", a continuat şeful statului francez.

Notând că "Franţa a întreţinut întotdeauna relaţii diplomatice cu Cuba" şi că fostul preşedinte "Fidel Castro a venit în Franţa în mai multe rânduri", el a apreciat că "nu are nevoie" să se "grăbească" să viziteze Cuba.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a salutat miercuri apropierea istorică dintre Washington şi Havana, exprimându-şi speranţa că ea va conduce la o anulare a embargoului economic impus insulei comuniste. El a amintit că Parisul s-a angajat, fără să aştepte, în ultimii ani, în favoarea unei apropieri între Uniunea Eropeană (UE) şi Cuba.

Niciun preşedinte francez nu a vizitat Cuba de la Revoluţia din 1959. Însă Fidel Castro a vizitat Franţa în timpul preşedinţiei lui François Mitterrand, care l-a vizitat pe şeful statului cubanez la Havana înainte să devină preşedinte.

La rândul său, şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a salutat joi un gest de o "importanţă istorică", în pofida faptului că el nu schimbă cu nimic poziţia comună a europenilor pe tema relaţiilor cu insula. UE a vrut "să evidenţieze dimensiunea unei speranţe aduse de această nouă situaţie", a declarat el la finalul summitului european.

"Am convenit că viitorul poporului cubanez va fi construit pe baza democraţiei şi drepturilor omului", a adăugat el.

Relaţiile între UE şi Cuba sunt suspendate oficial din 2003, când regimul castrist a încarcerat 75 de disidenţi ca răspuns la îndemnuri din partea Europei în favoarrea unei mai mari respectări a drepturilor omului pe insulă.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat în februarie un dialog vizând normalizarea relaţiilor cu Cuba, cu scopul de a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului.

Această propunere a fost acceptată în martie de Havana, care a cerut UE să renunţe la "poziţia comună" - în vigoare din 1996 - ce condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de înregistrarea unor progrese democratice în domeniu drepturilor civice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
SUA,
CUBA
/actualitate/razboiul-rece-trebuie-sa-se-incheie-pentru-totdeauna-afirma-hollande-despre-apropierea-sua-cuba-13730464
13730464
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.