Putin şi Xi cer oprirea extinderii NATO într-o demonstraţie de unitate la Jocurile Olimpice

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 februarie 2022 549 afişări

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au lansat un apel pentru ca NATO să îşi oprească extinderea, în timpul unei întâlniri în marja Jocurilor Olimpice care încep vineri, potrivit unei declaraţii comune publicată de Kremlin şi citată de CNN.

Putin şi Xi cer oprirea extinderii NATO într-o demonstraţie de unitate la Jocurile Olimpice

Întâlnirea celor doi lideri, care a avut loc în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a marcat un nou pas în ceea ce a devenit un parteneriat tot mai strâns între Beijing şi Moscova, în condiţiile în care relaţiile cu Occidentul se deteriorează pentru ambele părţi.

Potrivit unei versiuni în limba engleză a declaraţiei comune publicate de Kremlin, cele două ţări "consideră că anumite state, alianţe şi coaliţii militare şi politice caută să obţină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securităţii altora".

De asemenea, Rusia şi China "se opun continuării extinderii NATO şi cer Alianţei Nord-Atlantice să renunţe la abordările ideologizate ale războiului rece, să respecte suveranitatea, securitatea şi interesele altor ţări, diversitatea civilizaţiei, culturii şi istoriei acestora şi să aibă o atitudine corectă şi obiectivă faţă de dezvoltarea paşnică a altor state", se arată în comunicatul Kremlinului.

Un comunicat de presă de stat chinez, Xinhua, a declarat că cei doi lideri "au avut un schimb de opinii aprofundat şi amănunţit cu privire la relaţiile dintre China şi Rusia şi la o serie de probleme majore privind securitatea şi stabilitatea strategică internaţională", dar nu a făcut nicio referire directă la NATO.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
xi,
întâlnire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.