Putin conduce festivităţile de Ziua Victoriei de la Mosova: va defila şi avionul „apocaliptic”

Autor: Laura Buciu Postat la 09 mai 2022 75 afişări

Preşedintele Vladimir Putin conduce luni festivităţile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în timp ce forţele ruseşti luptă împotriva ucrainenilor într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Putin conduce festivităţile de Ziua Victoriei de la Mosova: va defila şi avionul „apocaliptic”

Putin, care este cunoscut ca „liderul suprem al Rusiei” din 1999, a folosit în ultimii ani Ziua Victoriei pentru a agăţa Occidentul de la o tribună din Piaţa Roşie, înaintea unei parade de trupe, tancuri, rachete şi rachete balistice intercontinentale, scrie Reuters.

O defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice şi, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”, care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina, pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor periculoşi de inspiraţie „nazistă” din Ucraina, cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat-o în 1941.

„Datoria noastră comună este de a preveni renaşterea nazismului care a adus atâta suferinţă oamenilor din diferite ţări”, a declarat Putin într-un mesaj adresat popoarelor din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina şi Georgia.

Ucraina şi aliaţii săi resping acuzaţia de nazism în Ucraina şi că Rusia luptă pentru supravieţuire împotriva unui Occident agresiv, spunând că liderul de la Kremlin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Putin, care şi-a exprimat în repetate rânduri resentimentele faţă de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991, spune că Ucraina a fost folosită de Statele Unite pentru a ameninţa Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a prezentat invazia lui Putin în Ucraina ca pe o luptă într-o bătălie globală mult mai amplă între democraţie şi autocraţie şi l-a numit în mod repetat pe Putin criminal de război. Într-un discurs ţinut la Varşovia în martie, Biden a declarat că fostul spion KGB nu poate rămâne la putere.

Rusia neagă acuzaţiile ucrainene şi occidentale potrivit cărora forţele sale au comis crime de război de la invazia din 24 februarie.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roşu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al ruşilor, deşi ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privinţa graniţelor sale occidentale.

Ziua Victoriei este o sărbătoare aproape sacră pentru ruşi, deoarece majoritatea familiilor sovietice au deplâns pierderile. Pentru ruşi, memoria colectivă a războiului este unul dintre puţinele evenimente necontencioase dintr-o istorie tumultoasă, sfâşiată de dispute.

Deşi Putin a încercat să oprească declinul forţelor armate ruseşti, cândva puternice, conflictul din Ucraina a ilustrat slăbiciunile armatei ţării. Pierderile nu sunt raportate public, dar Ucraina spune că pierderile ruseşti sunt mai grave decât cele 15.000 de sovietici ucişi în războiul sovieto-afgan din 1979-1989.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
ziua victoriei,
moscova

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.