PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 16 ianuarie 2024 24 afişări

PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de INS arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază şi-a atins obiectivele principale de a tempera inflaţia şi de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu venituri mici şi medii.

PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază

„PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază şi-a atins obiectivele principale de a tempera inflaţia şi de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu venituri mici şi medii. Ca atare, PSD susţine fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puţin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esenţiale în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii şi asociaţiile de profil”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform datelor INS, media statistică a preţurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, atingând vârful cel mai scăzut în luna august 2023.

„Chiar dacă ulterior au mai existat variaţii ale preţurilor la alimente, până la finalul anului trecut media agregată a acestora nu a mai depăşit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii (luna iunie 2023). Totodată, trebuie subliniat că, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană, soluţia promovată de PSD nu a perturbat piaţa de profil şi nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români. Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianţilor preţuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creşterile speculative de preţuri practicate de unii comercianţi pe fondul incertitudinilor economice regionale şi globale”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psd,
plafonare,
prreţuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.