PSD Iaşi îl acuză pe Adomniţei că a politizat în mod aberant ”o dramă sentimentală”

Autor: Florin Gheţău Postat la 05 mai 2015 47 afişări

PSD Iaşi susţine că, prin afirmaţiile referitoare la primarul Gheorghe Nichita, liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, a politizat în mod aberant ”o dramă sentimentală”, social-democraţii precizând că liberalii nu se pot substitui unei instanţe pentru a lansa atacuri la adresa întregii filiale PSD.

PSD Iaşi a lansat, marţi, într-un comunicat de presă, un apel către toţi oamenii politici din Iaşi să dea dovadă de ”înţelepciune şi echilibru” în afirmaţii, în contextul creat de cercetările făcute în cazul primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi comunicat, semnat în numele organizaţiei de către vicepreşedintele PSD Cristian Stanciu, şeful liberalilor ieşeni, Cristian Adomniţei, este acuzat că a politizat ”o dramă sentimentală” şi că ar fi lansat ”atacuri lipsite de orice fundament” la adresa PSD.

”În prezent, nu există nicio acuzaţie oficială privind săvârşirea unor acte de corupţie la Primăria Iaşi. Considerăm că numai slăbiciunea de a se bucura de răul altuia şi dorinţa aprigă de a acumula cu orice preţ puncte politice i-au determinat pe Cristian Adomniţei şi PNL să lanseze calomnii la adresa întregii filiale a PSD Iaşi. Ca atare, alegaţiile precum că PSD ar fi creat un «sistem mafiot» şi «poliţie politică» (potrivit căreia ar fi fost urmăriţi adversari politici) sunt pure invenţii denigratoare ale copreşedintelui PNL Iaşi pentru care ar trebui să-şi ceară scuze public faţă de fiecare membru al PSD Iaşi pe care l-a jignit în mod gratuit”, se arată în comunicatul PSD Iaşi.

Social-democraţii mai spun că PNL şi Cristian Adomniţei nu pot da verdicte în locul magistraţilor, iar membrii PSD Iaşi nu pot fi acuzaţi în bloc.

”Îi reamintim că fostul său şef de partid, Relu Fenechiu, acelaşi om care l-a creat pe domnul Adomniţei ca politician, a fost până în clipa ultimei sentinţe judecătoreşti ministru în funcţie, vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al PNL Iaşi. La fel şi alţi membri de seamă ai PNL Iaşi, condamnaţi sau urmăriţi penal au beneficiat de prezumţia de nevinovăţie, iar PSD nu şi-a permis să-i acuze în locul acuzatorilor şi să-i judece în locul judecătorilor. Nici măcar atunci când, la mijlocul lunii trecute, procurorii anticorupţie au descins la Consiliul Judeţean Iaşi, PSD s-a abţinut de la orice comentariu privind acţiunea magistraţilor”, se mai arată în comunicatul PSD Iaşi.

Preşedintele PNL Iaşi Cristian Adomniţei a declarat duminică, după şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al liberalilor, că Gheorghe Nichita ar trebui să-şi dea demisia, în urma scandalului în care a fost implicat, el susţinând că primarul Iaşiului a creat un sistem mafiot care controlează oraşul.

”Facem apel să-şi dea demisia din funcţia de primar. Să nu expună oraşul la încă un an şi trei luni de chin şi să-l lase să respire. I se cere să facă singurul gest de onoare rămas, alături de toţi cei care au făcut parte din sistemul mafiot pe care l-a condus. Problema nu este Nichita doar, ci un întreg sistem mafiot", declara Cristian Adomniţei, preşedintele PNL Iaşi.

El mai spunea că Poliţia Locală, pe care primarul Iaşiului a folosit-o pentru a urmări o persoană din oraş, nu este firma sa privată şi că se dovedeşte că ”întreg Iaşiul a fost sechestrat de sistemul mafiot patronat de Nichita”.

Procurorii DNA au dispus, vineri, începerea acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reţinuţi directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) şi abuz în serviciu, şi Ştefan Avîrvarei, şef servicu în cadrul Poliţiei Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a decis că Gheorghe Nichita va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca şi şeful Poliţiei Locale ieşene şi şeful de serviciu din instituţie reţinuţi joi seară de procurorii DNA. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţineau jurse judiciare.

De altlfel, Adina Samson şi alţi doi şefi de servicii din cadrul Primăriei Iaşi, Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă, au fost ridicaţi, joi seară, de procurorii DNA şi duşi la Bucureşti, unde au fost audiaţi în acest dosar.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia deţinută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei, dar şi pe alţi angajaţi ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeaşi perioadă, Nichita, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi inculpaţi să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii martie 2015, spun anchetatorii, Ştefan Avîrvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei municipiului Iaşi, pentru ca aceasta, la instigarea primarului, să facă transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul unui angajat al unei instituţii publice, aflată în subordinea edilului. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităţilor de supraveghere.

Nichita era ţinut la curent cu activităţile de supraveghere, în timp real, continuau şi atunci când acesta era plecat din localitate, potrivit DNA.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, determinat de Nichita, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop. Această aplicaţie de tip “spy”, a fost instalată din dispoziţia lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiaşi luni, primarul municipiului Iaşi l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând persoanei supravegheate, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PSD IAŞI,
ADOMNIŢEI,
/actualitate/psd-iasi-il-acuza-pe-adomnitei-ca-a-politizat-in-mod-aberant-o-drama-sentimentala-14212310
14212310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.