Proiect: Instituţiile publice pot acorda burse de creaţie pe proiecte de cultură scrisă

Autor: Teodor Bobei Postat la 22 decembrie 2019 36 afişări

Parlamentarii USR şi PNL au depus la Senat un proiect de lege care prevede că autorităţile publice şi instituţiile pot acorda burse de creaţie pentru proiecte în domeniul culturii scrise. Proiectul de lege prevede drepturile beneficiarilor acestor burse, precum şi îndatoririle celor care le oferă.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot acorda, pentru realizarea unor proiecte în domeniul culturii scrise, burse de studiu, burse de creaţie, precum şi granturi de studii şi călătorie, în ţară şi în străinătate.”, se arată în proiectul de lege depus la Senat.

Forma în vigoare a legii prevede că a"autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot acorda, pentru realizarea unor proiecte în domeniul culturii scrise, burse de studiu, precum şi granturi de studii şi călătorie, în ţară şi în străinătate".

Astfel, prin prezentul proiect de lege se introduce posibilitatea oferirii unei burse de creaţie.

Totodată, pe lângă alineatul unic modificat, proiectul de lege mai adaugă alte trei noi alineate articolului 10, care reglementează drepturile beneficiarilor dar şi îndatorir

Potrivit alineatului 2, "drepturile patrimoniale ale operelor create în cadrul burselor de creaţie finanţate prin prezenta lege rămân la autorul beneficiar al bursei”. De asemenea, proiectului de lege alineatul 3 prevede că "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice, singure sau în parteneriat cu organizaţii nonguvemamentale cu profil cultural sau cu firme, pot organiza programe de rezidenţie de creaţie în domeniul culturii scrise". Al patrulea alineat introdus prevede că "bursele de creaţie pot acoperi: cazarea, utilităţile pentru spaţiul de cazare, precum şi un onorariu în bani, lunar sau pentru întreaga perioadă a rezidenţei.”

Proiectul de lege a fost iniţiat de 24 de parlamentari USR şi PNL. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
senat,
lege,
burse,
cultura scrisa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.