Programul ceremoniilor militare de 1 Decembrie. Cum va sărbători Traian Băsescu Ziua Naţională

Postat la 30 noiembrie 2014 253 afişări

Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază vor participa luni, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Programul ceremoniilor militare de 1 Decembrie. Cum va sărbători Traian Băsescu Ziua Naţională

Militarilor români li se vor adăuga şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Traian Băsescu va participa la această paradă, după care, la ora 14, va participa la Palatul Cotroceni la o videoconferinţă cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii internaţionale.

Tot în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc luni, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori. La ora 17, preşedintele va lua parte la ceremonia de înaintare în grad a unor generali şi chestori de poliţie şi acordarea gradului de general/chestor de poliţie cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar la ora 18, tot la Palatul Cotroceni, va oferi o recepţie cu aceeaşi ocazie.

Începând cu ora 18.00, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - B-dul Regina Elisabeta - B-dul Eroilor Sanitari - Şoseaua Cotroceni - B-dul Iuliu Maniu - B-dul Vasile Milea - B-dul Timişoara.

De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Conform legii nr. 136/2014 pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, "Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională".

Actul normativ prevede că "în Capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale". Articolul 3 al legii precizează că "finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniilor militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare".

Anul acesta, la parada militară din Bucureşti vor participa peste 2.700 militari cu 280 de mijloace tehnice, dintre care 20 aeronave, iar la Alba Iulia, aproximativ 860 militari cu 41 de mijloace tehnice, dintre care trei aeronave.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/programul-ceremoniilor-militare-de-1-decembrie-cum-va-sarbatori-traian-basescu-ziua-nationala-13677540
13677540
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.