Producătorii din zona euro au majorat preţurile în aprilie, pentru prima oară în opt luni

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 04 mai 2015 37 afişări

Producătorii din zona euro au majorat preţurile în aprilie pentru prima oară în opt luni, acesta fiind un nou semn că economia regiunii depăşeşte riscul intrării în deflaţie, relatează Bloomberg.

Preţurile medii de vînzare au crescut în aprilie, reflectând majorările din Germania, Italia şi Irlanda, a anunţat luni Markit Economics.

Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, calculat de Markit, a scăzut uşor luna trecută, la 52 de puncte, de la 52,2 puncte în martie. Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice indică creşterea activităţilor.

Raportul vine după ce declinul din ultimele patru luni al preţurilor de consum din zona euro a luat sfârşit în aprilie, susţinând opinia preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, că programul de suplimentare a lichidităţilor cu 1.100 de miliarde de euro, până în septembrie 2016, începe să dea rezultate.

Intensificarea activităţilor economice, din Germania şi până în Spania, susţine redresarea pieţei muncii, şomajul fiind pe un trend de scădere lentă.

"Indicii referitori la preţuri au început să crească, iar angajările înregistrează cel mai mare avans după jumătatea lui 2011", a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Zona euro a înregistrat probabil în primul trimestru o creştere economică mai rapidă decât Statele Unite şi Marea Britanie, pentru prima oară în ultimii patru ani. Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipează că economia regiunii a avansat cu 0,4% în intervalul ianuarie-martie, comparativ cu ritmul de 0,1% consemnat de economia SUA şi 0,3% în Marea Britanie.

Spania conduce redresarea din Europa, în timp ce banca centrală a Germaniei, Bundesbank, prognozează că economia ţării va continua să crească cu un ritm destul de bun.

Se menţin totuşi temerile legate de şomajul din Italia, care a revenit în martie la un nivel record, producţia fabricilor din Franţa şi apropierea de faliment a Greciei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZONA EURO,
PRODUCĂTORI,
PREŢURI
/actualitate/producatorii-din-zona-euro-au-majorat-preturile-in-aprilie-pentru-prima-oara-in-opt-luni-14204811
14204811
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.