Primul mare angajator român care ia în calcul săptămâna de lucru de 4 zile în 2021

Autor: Miruna Diaconu Postat la 31 decembrie 2020 699 afişări

Primul mare angajator român care ia în calcul săptămâna de lucru de 4 zile în 2021

Pandora Prod este unul dintre cei mai mari jucători din producţia de textile, cu afaceri de 145 mil. lei în 2019 ♦ Compania are 750 de salariaţi faţă de un nivel maxim de 1.500 de oameni. @ Producătorul are fabrici în Focşani şi Tecuci.

Doru Simiz, administrator al Pandora Prod, spune că efectele pandemiei nu s-au resimţit încă asupra afacerilor companiei datorită faptului că în 2020 erau contractele în derulare, astfel că foarte puţini clienţi au anulat contractele deja încheiate.

„Aşteptăm lunile ianuarie şi februarie pentru a putea face predicţii pentru anul 2021, acum este destul de dificil să facem predicţii. Pe o scădere puternică a consumul, previziunile nu pot fi generate de istoricul companiei, încercăm să facem scenarii. Industria textilă din România în acest context are şi avantaje date de proximitatea pieţei, însă venind din spate de câţiva ani cu o creştere a costurilor, ne face să nu mai fim la fel de competitivi cu produsele venite din Orient”, spune Doru Simiz, administrator, Pandora Prod, în cadrul videoconferinţei organizate de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale- Buget 2021: Cum pregătim viitorul?

Doru Simiz spune că pentru 2021 speră să poată menţine aceeaşi capacitate de producţie, dar şi acelaşi număr de angajaţi. În prezent, compania are circa 750 de angajaţi, dar au existat momente când numărul salariaţilor a fost chiar şi de 1.500, dar producţia din România este într-o continua descreştere pentru că industria locală este cunoscută ca fiind de tip lohn. Pandora Prod nu mai face producţie de tip lohn de circa 15 ani, concentrându-se în acest timp pe producţia integrată.

La producţia integrată fabrica este cea care cumpără ţesătura, accesoriile, realizează tiparele şi uneori chiar şi modelele pe care le dă spre aprobare clientului. La lohn, fabrica primeşte toate acestea de la retailer şi doar coase şi croieşte, valoarea ei adăugată fiind minimă. Şi preţurile plătite de retailer sunt mai mici la lohn.

„Comerţul online este cel care susţine industria textilă, ne aşteptăm la un scenariu în care va trebui să lucrăm şi patru zile pe săptămână, mizăm pe ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi ne e greu să credem că 2021 va veni cu mari diferenţe”, precizează Doru Simiz.

În România doar fabricile mari lucrează după modelul Pandora Prod, cele mici fiind prizonierele lohn-ului. Tocmai de aceea, criza locală a lovit puternic industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte, unde oficial lucrează circa 200.000 de oameni. Este vorba de o industrie de 22 mld. lei în 2018, ultimul an pentru care există date publice. Această industrie era deja afectată de majorarea continuă în ultimii ani a salariului minim pe economie dat fiind că în România croitoresele, cusătoresele şi cei din industria de încălţăminte au printre cele mai mici salarii. De multe ori aceşti oameni sunt plătiţi cu minimul pe economie. Majorările de salarii din ultimii ani au făcut ca România să devină lipsită de competitivitate în lupta cu ţările din Asia, unde salariile sunt chiar sub 100 de euro pe lună. Criza generată de pandemia de Covid-19 ar putea pe de-o parte să lovească în plin industria textilelor din România, dar ar putea şi să o ajute dat fiind că o parte din producţia din Asia s-ar putea muta mai aproape în Europa pentru o viteză de reacţie mai bună în faţa unor probleme neprevăzute precum cea actuală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajator,
roman,
scenariu,
contracte,
companie

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.