Preţurile locuinţelor s-au redus în trimestrul doi cu 2%. Căderile nu se opresc

Autor: Cristina Cuncea Postat la 30 iulie 2014 85 afişări

Preţurile locuinţelor s-au redus la nivel naţional cu 2% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce sugerează persistenţa unui trend uşor descrescător, cu oscilaţii la nivel regional şi al oraşelor, potrivit Eurobank Property Services (EPS).

În al doilea trimestru al anului 2014, indicele naţional a continuat parcursul uşor descendent din trimestrul anterior, cu o scădere a nivelului preţului mediu cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile imobiliare la nivel naţional au scăzut cu 2%. În ultimii cinci ani care au trecut după "crash"-ul din 2009, preţul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an, potrivit celei mai noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.

Deşi evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a înregistrat o tendinţă descendentă, indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de 1,2% în Bucureşti Centru. În perioada relativ stabilă din ultimii ani, indicele Capitalei a alunecat atingând o medie de -3,5% pe an. În pofida unei corecţii trimestriale negative, preţurile din Judeţul Ilfov s-au stabilizat în ultimul an, de o manieră similară cu ultimii 5 ani, depăşind ca performanţă principalele zone urbane ale Capitalei.

Toate cele opt diviziuni regionale ale României au înregistrat o modificare negativă în trimestrul al doilea, de la an la an. Astfel, diviziunea Dunare şi Marea Neagră se află în topul performanţei, cu -0,9%, urmată de diviziunile Bucureşti, Ilfov şi Vest cu -1,1%. Cele mai mari scăderi de preţ de la an la an s-au înregistrat în sud şi în centru, indicând faptul că modificările preţului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezintă o mică variaţie în jurul indicelui mediu naţional.

Începând din vara anului 2009, Moldova a menţinut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe o perioadă de 5 ani, de 1,7%, urmată de Sud cu 2,9%, în timp ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat în jurul mediei naţionale de -3,8%.

O variaţie stabilă şi limitată se aplică şi indicilor corespunzători marilor oraşe din România, cu cele mai largi variaţii pe termen scurt, interpretabile ca şi corecţii ale fluctuaţiilor temporare, în timp ce Brăila şi Constanţa au demonstrat o creştere pozitivă în trimestrul al doilea, de la an la an. Pe termen lung, Iaşi a înregistrat cea mai mică scădere medie anuală pe perioada ultimilor cinci ani, de 1%, urmat de Timişoara cu 2,8%, în timp ce toate celelalte oraşe au înregistrat rate mai abrupte de scădere a preţurilor.

"Se pare că proprietăţile noi au înregistrat o performanţă mai bună, atât la nivel naţional, cât şi în Capitală în trimestrul analizat. Indicele proprietăţilor noi a crescut de asemenea în Bucureşti şi la nivel naţional în ultimele 12 luni. Performanţa indicilor pentru apartamente şi proprietăţi vechi nu diferă semnificativ de cea a indicilor agregaţi naţionali. Per total, noua publicare a indicilor de preţ imobiliari EPS sugerează persistenţa unui mediu de uşoară scădere la nivel naţional, cu oscilaţii limitate la nivel regional sau al oraşelor, nu departe de un nivel stabil", menţionează sursa citată.

EPS subliniază că piaţa proprietăţilor noi a câştigat avânt, în timp ce celelalte tipuri şi pieţe locale par să-şi fi regăsit echilibrul în aşteptarea revenirii unui mediu de creştere şi a reapariţiei cererii.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LOCUINŢE,
PREŢURI,
/actualitate/preturile-locuintelor-s-au-redus-in-trimestrul-doi-cu-2-caderile-nu-se-opresc-13004715
13004715
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.