Preţul caselor şi vilelor a coborât sub 1.000 euro pe mp în aproape toate marile oraşe

Autor: Ioana Matei Postat la 28 martie 2013 82 afişări

Recesiunea a lovit din plin întreaga piaţă rezidenţială, inclusiv segmentul de case-vile. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, preţul pentru acest tip de proprietăţi a coborât sub 1.000 de euro pe metru pătrat în aproape toate marile oraşe ale ţării (cu excepţia Capitalei).

Preţul caselor şi vilelor a coborât sub 1.000 euro pe mp în aproape toate marile oraşe

Spre deosebire de segmentul apartamentelor, unde în ultimii cinci ani au avut loc scăderi şi de peste 50% la nivel de oraş, ieftinirile consemnate pe segmentul case-vile au fost ceva mai temperate. www.imobiliare.ro prezintă, în cele de mai jos, topul celor mai mari scăderi de preţ pe acest segment al pieţei rezidenţiale. Analiza ia în calcul preţurile medii solicitate pentru casele şi vilele din cinci mari oraşe ale ţării, în trei momente-cheie: februarie 2008, februarie 2012 şi februarie 2013.

Constanţa: Dintre centrele urbane analizate, oraşul de la malul mării ocupă primul loc în clasamentul ieftinirilor. în decurs de cinci ani, preţul mediu solicitat pentru case şi vile s-a diminuat cu 42,8%, de la 1.504 euro pe metru pătrat, în februarie 2008, până la 860 de euro pe metru pătrat, în februarie 2013. Tot în Constanţa a avut loc şi cel mai mare declin al preţurilor pe parcursul lui 2012. Astfel, pretenţiile proprietarilor au scăzut cu 6,4%, de la o medie de 919 euro pe metru pătrat în februarie anul trecut.

Braşov: în oraşul de la poalele Tâmpei, preţurile caselor au scăzut cu 39,6% în ultimii cinci ani, de la o valoare medie de 1.410 euro pe metru pătrat valabilă în februarie 2008. Preţul solicitat la ora actuală – de 852 de euro pe metru pătrat – este cu 2,3% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, respectiv 872 de euro pe metru pătrat.

Timişoara: în oraşul de pe Bega, vilele s-au ieftinit cu 37,8% în intervalul februarie 2008-februarie 2013, începând de la nivelul de 1.320 de euro pe metru pătrat. în prezent, proprietarii de pe acest segment solicită, în medie, o sumă de 821 de euro pe metru pătrat. Acest preţ este cu 2,1% mai mic decât cel practicat la începutul lui 2012, adică 839 de euro pe metru pătrat util.

Bucureşti: Capitala se situează pe locul al patrulea în clasamentul realizat de www.imobiliare.ro. Aici, casele şi vilele s-au ieftinit cu 36% din 2008 încoace, de la o valoare de 1.718 euro pe metru pătrat. La ora actuală, preţul mediu solicitat de proprietarii de case şi vile este de 1.099 de euro pe metru pătrat; această sumă este egală cu preţul mediu solicitat în luna februarie pentru apartamentele vechi şi noi din Capitală.

Bucureştiul este, în prezent, singurul mare oraş al ţării în care preţurile caselor se menţin peste valoarea de 1.000 de euro pe metru pătrat - în condiţiile în care, înainte de izbucnirea crizei, toate cele cinci oraşe analizate se încadrau în această categorie. Pe parcursul anului trecut, declinul consemnat de vilele din Capitală a fost de 3,4%, pornind de la un nivel de 1.138 de euro valabil în februarie 2012.

Cluj-Napoca: Oraşul din inima Transilvaniei a fost cel mai puţin marcat de recesiune în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor caselor. Dintre toate centrele urbane analizate, Cluj-Napoca este singurul care a consemnat, în ultimii cinci ani, un declin mai mic de 30%.

Mai exact, preţurile pe acest segment s-au diminuat cu 28,7% între februarie 2008 şi februarie 2013. Preţul mediu cerut la ora actuală de către proprietari este de 941 de euro pe metru pătrat, faţă de valoarea de 1.320 de euro valabilă la începutul lui 2008. Clujul a consemnat, totodată, şi cea mai mică rată de ieftinire la case şi vile pe parcursul anului trecut: scăderea de 0,7%, de la un nivel de 948 de euro pe metru pătrat, a fost aproape insesizabilă.  

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro a depăşit de curând pragul de 600.000  de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/pretul-caselor-si-vilelor-a-coborat-sub-1-000-euro-pe-mp-in-aproape-toate-marile-orase-10696154
10696154
comments powered by Disqus
Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Macron va dubla numărul de soldaţi, pentru a asigura protecţia şcolilor şi a lăcaşurilor de cult Macron va dubla numărul de soldaţi, pentru a asigura protecţia şcolilor şi a lăcaşurilor de cult
5 ani de la Colectiv, comemoraţi cu Piedone primar la Sectorul 5
MonitorulApararii
Chiar şi în pandemie, Balcanii de Vest rămân teren de luptă pentru sfere de influenţă Chiar şi în pandemie, Balcanii de Vest rămân teren de luptă pentru sfere de influenţă
VIDEO Mitingul lui Trump întrerupt de un F-16 care a interceptat un avion civil
MonitorulPartidelor
Clotilde Armand, despre prima zi de primar: Fostul primar a uitat să strângă gunoiul după el Clotilde Armand, despre prima zi de primar: Fostul primar a uitat să strângă gunoiul după el
Clotilde Armand a depus jurământul de primar cu formula religioasă „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”
MonitorulSiguranteiCetateanului
Artistul Dan Bittman: "În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele" Artistul Dan Bittman: "În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele"
Simptomele COVID-19 se modifică. Un medic din Iaşi susţine că boala ar putea fi cronică

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.