Premieră pe piaţa bancară românească: Alpha Bank a devenit în 2019 prima bancă care a lansat obligaţiuni ipotecare, cu un plafon de 1 mld. euro

Autor: Claudia Medrega Postat la 02 ianuarie 2020 274 afişări

Banca românească cu capital grecesc Alpha Bank, plasată în top 10 al celor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală, a realizat în mai 2019 prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România, obligaţiunile fiind listate la bursele de valori din Luxemburg şi Bucureşti.

Premieră pe piaţa bancară românească: Alpha Bank a devenit în 2019 prima bancă care a lansat obligaţiuni ipotecare, cu un plafon de 1 mld. euro

Banca românească cu capital grecesc Alpha Bank, plasată în top 10 al celor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală, a realizat în mai 2019 prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România, obligaţiunile fiind listate la bursele de valori din Luxemburg şi Bucureşti.

Prima emisiune, de 200 mil. euro, este parte a unui program-cadru de obligaţiuni ipotecare cu un plafon de 1 mld. euro.

Lansarea obligaţiunilor ipotecare, aşa-numitele covered bonds, vine după ce în 2001 banca românească cu capital elen lansa pe piaţa bancară locală creditele ipotecare.

Obligaţiunile ipotecare lansate de Alpha Bank au atras atât interesul in­vestitorilor internaţionali, precum Banca Europeană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cât şi interesul investitorilor institu­ţio­nali locali.

Obligaţiunile ipotecare emise de Alpha Bank sunt garantate cu un por­to­foliu de creanţe decurgând din con­trac­tele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emi­siunea să atragă modificări în pri­vinţa termenilor contractuali agreaţi an­terior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente con­tractelor de credit.

Banca românească cu capital gre­cesc anunţase din decembrie 2018 că inten­ţionează să lanseze obligaţiuni ipote­care, după ce a primit acordul acţio­narilor, însă nu se ştia momentul.

Alpha Bank România avea la sfâr­şi­tul anului 2018 un portofoliu de cre­di­te ipotecare de 1,1 mld. euro, în creştere cu 5,3% faţă de 2017, conform datelor anunţate de banca-mamă la Atena.

Depozitele din portofoliul Alpha Bank au făcut anul trecut un salt de 23% faţă de 2017, până la aproximativ 2,5 mld. euro. Însă o problemă din banking este decalajul de maturitate, în condiţiile în care multe depozite sunt pe scadenţe scăzute, în timp ce creditele ipotecare, de exemplu, sunt pe maturităţi mari, de peste 20 de ani.

Obligaţiunile ipo­te­care sunt o soluţie pentru de­ca­lajul de maturitate între sursele atrase de bănci în depozite şi finanţările acor­date.

Lansarea în peisajul financiar din România a obligaţiunilor ipotecare poate duce la îmbunătăţirea procesului de gestionare a activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre credite şi depozite şi scăderea costurilor de finanţare pentru ipotecare.

Totodată, obligaţiunile ipo­tecare pot să ducă la creşterea gradului de intermediere financiară, care pla­sează România la coada clasamentului european.

Bancherii de pe piaţa românească au strâns un portofoliu important de credite ipotecare în ultimii ani. La nivelul sectorului bancar local, creditarea pentru locuinţe a înregistrat un avânt semnificativ, soldul total al creditului ipotecar dublându-se în ultimul deceniu, până la echivalentul a 13-15 mld. euro, ascensiune influenţată în principal de programul Prima casă. În perioada 2015-2017, soldul creditelor acordate prin programul Prima casă depăşea nivelul creditelor ipotecare standard, dar în 2018 şi 2019 situaţia s-a inversat.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
obligatiuni,
ipotecare,
banca,
alpha bank

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia
Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie
Mediafax
Belgia anunţă noi măsuri de relaxare deşi numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere. Wilmes: ”Purtarea măştii este importantă atunci când vrem să controlăm o epidemie, însă nu mai este nevoie să o purtăm peste tot” Belgia anunţă noi măsuri de relaxare deşi numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere. Wilmes: ”Purtarea măştii este importantă atunci când vrem să controlăm o epidemie, însă nu mai este nevoie să o purtăm peste tot”
Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD
MonitorulApararii
Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
MonitorulPartidelor
Iohannis, un nou atac la PSD cu doar 4 zile înainte de alegeri Iohannis, un nou atac la PSD cu doar 4 zile înainte de alegeri
Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.