Premieră mondială. Un oraş interzice prin lege folosirea smartphone-ului in timp ce mergi pe jos pe stradă

Autor: Ioana Matei Postat la 30 august 2020 1968 afişări

Premieră mondială. Un oraş interzice prin lege folosirea smartphone-ului in timp ce mergi pe jos pe stradă

După ce coboară din tren în oraşul japonez Yamato, aflat la 30 de kilometri de Tokyo, navetiştii îşi îndreaptă de cele mai multe ori privirea spre câteva semne dintr-un material alb aflate în staţie.

Aceste semne reprezintă singurul indicator vizibil al unei reguli care a atras atenţia întregii lumi: interdicţia ca pietonii să îşi folosească smartphone-urile în timp ce merg, scrie BBC.

Aeasta este o iniţiativă care, în ciuda faptului că nu include penalizări, va avea succes, cred autorităţile locale citate de BBC, care au implementat măsura în primăvara acestui an.

Această problemă, a persoanelor care fac accidente din cauza smartphone-urilor, este una prezentă tot mai mult în oraşele aglomerate. De ce se aşteaptă Yamato ca pietonii de acolo să îşi schimbe comportamentul, fără să fie sancţionaţi în cazul în care nu respectă regula?

Străzile din Japonia sunt pline de arukisumaho, un termen care descrie oamenii cu capetele plecate, atenţi la telefoanele lor. Este o combinaţie între cuvântul aruki (a merge) şi sumatofon (smartphone), dar conoţia sa este de fapt de „smartphone zombie”.

În ianuarie, autorităţile din Yamato au făcut un studiu în două locuri şi au descoperit că în jur de 12% din cei 6.000 de pietoni îşi foloseau telefoanele în timp ce mergeau. „Este pur şi simplu periculos”, spune primarul Satoru Ohki, cea mai proeminentă figură din spatele acestei reguli. Ohki a lansat şi o consultare publică, din care a reieşit că 8 din 10 oameni au susţinut ideea.

În primele zile ale interdicţiei, au fost angajaţi câţiva oameni cu veste reflectorizante care să ţină semnele referitoare la această nouă regulă, aflaţi în staţia Yamato. A fost de asemenea înregistrat un mesaj care explica noua ordonanţă. Din cauza COVID-19 însă, autorităţile au decis să limiteze semnalizarea la semnele din material de la ieşirea din gară. „Cred că putem avea încredere în oamenii din Yamato să facă ceea ce trebuie”, spune el în materialul BBC.

Yamato este primul oraş din Japonia care a implementat această măsură; însă aceasta este prezentă la nivel internaţional şi în Ilsan (un oraş din Coreea de Sud), Chongqing (China), precum şi în Honolulu (Hawaii).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
smartphone,
interzicere,
lege,
strada,
material,
oameni,
pietoni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.