Primul esec?

Postat la 20 noiembrie 2007 1 afişăre

Presedintele Traian Basescu a anuntat o ofensiva la nivel public care sa inchida ultima saptamana de campanie pentru referendumul pe care l-a initiat.

Candidatul Traian Basescu a mai castigat teren pe ultima suta de metri in 2000, tot printr-un tur de forta intr-o perioada scurta, la alegerile pentru Primaria Capitalei. De aceasta data insa, intr-o intalnire cu intelectualii apropiati, presedintele a anuntat ca nu crede in sansele de validare a scrutinului. Ar fi astfel primul esec major al agendei politice prezidentiale, cu sanse mari de a fi speculat de adversarii sai politici in perspectiva alegerilor parlamentare programate anul viitor si a prezidentialelor din 2009.

Mai mult, Basescu a parut chiar resemnat cu privire la acest rezultat, omitand varianta evocata anterior, de reconvocare a referendumului in cazul in care la urne nu se prezinta suficienti alegatori. Seful statului si-a mentinut si refuzul de a promulga legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, in ciuda unui un tir sustinut de scrisori deschise ce ii cereau sa-si puna semnatura pe actul respectiv (noua scrisori in total, pana vinerea trecuta) din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Basescu a spus ca e posibil sa trimita legea la Curtea Constitutionala si, daca aceasta constata ca e totul in regula, s-o trimita inapoi la Parlament.

"Asa cum si-a asumat Guvernul raspunderea pe ea, legea e incompleta si nefunctionala, pentru ca nu sunt delimitate colegiile electorale", considera presedintele. El a criticat insusi faptul ca Guvernul s-a grabit sa-si asume raspunderea chiar acum, inainte de referendum, cand mai normal ar fi fost sa faca asa ceva abia dupa, in caz ca referendumul n-ar fi fost validat.

Potrivit analistilor politici, prezenta slaba la referendum va fi similara cu cea inregistrata la scrutinul pentru Parlamentul European – a carui campanie electorala a fost invaluita intr-un anonimat aproape continuu. Unele sondaje interne ale partidelor (PNL, spre exemplu) creditau o prezenta la urne de putin peste 20%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europarlamentare,
referendum,
Basescu
/actualitate/politic/primul-esec-1044335
1044335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.