Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) a fost evaluat pozitiv de Consiliul Uniunii Europene

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 octombrie 2021 57 afişări

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) a fost evaluat pozitiv  de Consiliul Uniunii Europene

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) a fost evaluat pozitiv  de Consiliul Uniunii Europene, ultima etapă la nivelul instituţiilor europene.

Prin acest program România are la dispoziţie 29,2 miliarde euro, până în 2026, pentru modernizare prin reforme şi investiţii esenţiale. Din suma totală, 14,2 miliarde sunt sub formă de granturi şi 14,9 miliarde împrumuturi.

Banii se vor acorda în tranşe, în funcţie de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane şi ţinte. În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte de realizat până la 31 decembrie 2026.

Pasul final al aprobării se va concretiza prin decizia Consiliului de punere în aplicare, care va fi adoptată prin procedură scrisă, la scurt timp după videoconferinţa de astăzi a miniştrilor de finanţe ai statelor membre (ECOFIN).

„Am plăcerea de a anunţa veşti bune pentru încă trei state membre. Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare şi rezilienţă ale Estoniei, Finlandei şi României. În curând, aceste ţări îşi vor putea primi plata de prefinanţare din Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Reformele şi investiţiile prezentate în planurile lor sprijină ferm Agenda verde şi Agenda digitală ale UE. Prin abordarea principalelor provocări, redresarea europeană generală va fi mai sustenabilă şi mai rezilientă”, a declarat joi Andrej Šircelj, ministrul de finanţe al Sloveniei, ţară care deţine Preşedinţia Consiliului UE, în comunicatul publicat de Consiliu.

Primele fonduri, respectiv 13% din suma nerambursabilă alocată României, vor ajunge în perioada următoare în ţară sub forma unei prefinanţări acordate de Comisia Europeană.  

PNRR este structurat pe 6 piloni şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
consiliu,
redresare,
europene,
agenda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.