Planul lui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

Autor: Departamentul Economic Postat la 04 august 2019 1448 afişări

Angajamentul preşedintelui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în comerţul internaţional, pe fondul tensiunilor economice dintre Washington şi Moscova, devine realitate, comentează Bloomberg.

Schimbarea face parte din strategia de „de-dolarizare” a economiei ruse şi reducerea vulnerabilităţii acesteia la sancţiunile americane. Dar, în timp ce banca centrală a reuşit să înjumătăţească deţinerile sale în dolari anul trecut, progresele înregistrate în comerţ au fost lente datorită folosirii în mod tradiţional a bancnotei verzi în multe tranzacţii.

Cota euro în exporturile ruseşti a crescut pentru un al patrulea trimestru la rând, în detrimentul monedei americane, potrivit datelor băncii centrale. Euro aproape că a depăşit dolarul în comerţul cu Uniunea Europeană şi China, iar comerţul cu ruble cu India s-a majorat. Cota dolarului în tranzacţiile de import a rămas neschimbată la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru partenerii săi comerciali”, a spus Dmitri Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Şi Uniunea Europeană se confruntă acum cu presiunile comerciale din partea Statelor Unite”, ceea ce îi împing să încerce să îşi reducă dependenţa faţă de dolar, a spus Dolgin.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PUTIN,
DOLAR,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.