Petro Poroşenko îndeamnă Rusia să-şi retragă trupele din estul Ucrainei

Autor: Gaidau Ion Postat la 11 decembrie 2014 45 afişări

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat joi Rusia să-şi retragă trupele din estul separatist al Ucrainei, unde un armistiţiu a intrat în vigoare cu o zi înainte, şi să-şi închidă graniţa, apreciind că aceste acţiuni ar contribui imediat la instaurarea unei păci durabile.

"Vă rog, încetaţi focul. Vă rog, eliberaţi ostaticii. Vă rog, retrageţi-vă trupele din teritoriul meu", a îndemnat Petro Poroşenko în cursul unei conferinţe de presă, la Sydney, alături de premierul australian Tony Abbott, un susţinător al Ucrainei în acest conflict.

"Vă rog, închideţi graniţa şi vă promit că în termen de o săptămână, două sau trei vom avea pace şi stabilitate în Ucraina. Este foarte simplu", a adăugat el.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de implicare în conflictul din estul fostei republici sovietice, soldat cu peste 4.300 de morţi în opt luni, potrivit ONU. Moscova neagă însă că ar fi implicată în acest conflict.

Un armistiţiu era în vigoare miercuri, pentru a retrage armele grele de pe front şi a crea o zonă-tampon.

Negocierile de pace prevăzute pentru marţi la Minsk nu au mai avut loc şi nu s-a stabilit o nouă dată pentru ele.

Aceste discuţii sunt urgente pentru a asigura, în special, eliberarea celor 684 de ostatici ţinuţi captivi în prezent de rebelii proruşi, potrivit Kievului.

"Să fie clar: Ucraina poartă război nu numai pentru propria independenţă, pentru integritatea sa teritorială, Ucraina mai poartă război pentru libertate, democraţie şi pace", şi "Rusia este izolată", a subliniat preşedintele ucrainean.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AUSTRALIA,
UCRAINA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/petro-porosenko-indeamna-rusia-sa-si-retraga-trupele-din-estul-ucrainei-13714859
13714859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.